Vatikan je zatražio od svih katolika da prestanu da doniraju novac grupi za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel, uz optužbu da ta grupa promoviše abortus. Vatikan, koji ceni život kao svet od trenutka začeća, izjavio je da promena politike grupe ima „neizbežne posledice.“ Zvaničnici Amnesti internešnela saopštili su da ne promovišu abortus kao univerzalno pravo, ali su dodali da žena ima pravo da bira, posebno kada je reč o slučajevima incesta ili silovanja.
„Nema više finansiranja grupe Amnesti internešnel, pošto je organizacija promenila svoju politiku u smeru promovisanja abortusa“, navodi se u izveštaju Papskog saveta za pravdu i mir Rimokatoličke crkve. Zahtev crkve za prekid finansiranja odnosi se na katoličke grupe, nevladine organizacije, parohije, školske ustanove i pojedince. Kardinal Renato Martino, predsednik Papskog saveta za pravdu i mir, opisao je abortus kao „ubistvo.“ „Opravdati abortus posebno u slučaju silovanja, zapravo znači da nevino dete u majčinom stomaku treba opisati kao njenog neprijatelja, kao nešto što čovek može uništiti“, rekao je kardinal. U skladu s rimokatoličkom doktrinom život koji počinje činom začeća mora biti poštovan.
Amnesti internešnel objašnjava da ne zauzima stav povodom toga da li je abortus ispravan ili pogrešan čin. Ali, on brani svoj novi stav u podršci abortusu za žene čiji je život u opasnosti ili su njihova ljudska prava ugrožena, posebno u slučajevima silovanja ili incesta. „Jasno kažemo da je kriminalizacija načina na koji žene odlučuju o svojoj reproduktivnoj sposobnosti pogrešan odgovor“, istakao je zamenik generalnog sekretara Amnesti grupe Kejt Gilmor. „Katolička crkva, izvrtanjem naših stavova o posebnim slučajevima abortusa, zapravo donosi opasnost zaštiti ljudskih prava“, rekla je Gilmorova.
Godišnje se obave prekidi više od 45 miliona neželjenih trudnoća širom sveta, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Organizacija takođe obelodanjuje da gotovo 70.000 žena godišnje umre, jer se podvrgne nebezbednim prekidima trudnoće.