Amnesti izražava bojazan da bi i ove godine srpske vlasti mogle da odbiju da daju dozvolu za planiranu Paradu ponosa ili je ponovo zabrane. To bi bilo ne samo kršenje međunarodnih standarda već i presuda srpskog Ustavnog suda u vezi sa zabranom Parade ponosa 2012. godine, upozoravaju iz ove nevladine organizacije. Amnesti stoga poziva premijera Ivicu Dačića da obezbedi da vlast da punu podršku planiranom maršu i ispuni obaveze poštovanja, zaštite i ispunjenja slobode izražavanja i okupljanja za sve građane bez diskriminacije, uključujući i onu prema polnoj seksualnoj orijentaciji i polnom identitetu.

Nadalje, Amnesti poziva i Dačića kao ministra unutrašnjih poslova da preduzme sve neophodne mere da zaštiti manifestaciju i obezbedi saradnju nadležnih institucija sa organizatorima Beogradskog prajda i omogući da se marš 2013. održi bez opstrukcija i prepreka. AI poziva premijera i vladine zvaničnike da javno osude sve pretnje, uznemiravanja i nasilje upućene organizotorima i učesnicima u Prajdu, kao i da osigura da policija i druge institucije koje direktno sprovode zakone sprovedu hitnu, nepristrasnu i efikasnu istragu svakog napada ili pretnje LGBT populaciji i vinovnike privede pravdi.

Amnesti ističe da je Srbija imala značajan napredak u garantovanju prava nediskriminacije pripadnika LGBT zajednice u proteklim godinama, uključujući i uvođenje odredbi protiv zločina motivisanih seksualnom orijentacijom i polnim identitetom u Krivični zakonik. Amnesti internešenel prepoznaje da Srbija, kao zemlja na pragu ulaza u EU, ima mnogo problema da reši ali vlast ne može da ignoriše obaveze prema ljudskim pravima.

Istovremeno, zamenik pomoćnika američkog Državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država zadužen za Evropu i Evroaziju Filip Riker pisao je organizatorima beogradskog Prajda. U zvaničnom dopisu upućenom u ime američkog Stejt departmenta, Riker je ponovio privrženost SAD poštovanju ljudskih prava, a naročito prava pripadnika LGBT zajednice, navodi se u saopštenju Beograd prajda 2013. On je istakao „značaj Beograd Prajda za vrednosti koje svi delimo – jednakost, dostojanstvo i toleranciju u Srbiji“ i izrazio razočarenje zabranama, kojima je Prajd bio izložen prethodnih godina.