Foto: EPA / KOCA SULEJMANOVIĆ (arhiva)

Zbog neprohodnosti puteva uglavnom u planinskim područjima i teškoća u snabdevanju električnom energijom na teritoriji opština Nova Varoš, Ivanjica, Arilje, Lučani i Raška proglašena je vanredna situacija, rekao je Marić. On je poručio da su sve raspoložive službe na terenu, kao i da će pripadnici Sektora za vanredne situacije biti na terenu dok se situacija u ugroženim područjima ne stabilizuje, navodi se u saopštenju MUP Srbija.

Do sada smo imali 11 intervencija, a deset ljudi je evakuisano. Pet teških bolesnika, kao i jedna beba koja je imala visoku temperaturu na teritoriji Bora, u toku noći su prebačeni do bolnice, naveo je Marić. U narednih 48 sati očekuje se smanjenje padavina, ali dok se situacija u svim ugroženim područjima ne stabilizuje, pripadnici Sektora za vanredne situacije biće na terenu, najavio je on, dodaje se u saopštenju.

U svim krajevima Srbije, osim Vojvodine, nove snežne padavine dodatno su otežale zimske uslove vožnje, saopštio je danas Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Snega na kolovozima do pet centimetara ima na putevima prvog prioriteta na teritoriji Bačke, Novog Sada, Rume, Zrenjanina, Pančeva, Valjeva, Mačve, Кolubare, Beograda, Požarevca, Кragujevca, Кruševca, Užica, Požege, Čačka, Zaječara, Niša i Vranja.

Iz „Puteva Srbije“ saopštili suda se saobraćaj na državnim putevima u zemlji odvija otežano i da je 1.800 putara sa svim raspoloživim mašinama i kamionima za posipanje i čišćenje snega, na terenu 24 časa.

Najviše snega palo je u regionu Nove Varoši, Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Ivanjice, zbog čega je na ovim putevima u Srbiji odvijanje saobraćaja najteže.

AMSS zbog loših uslova vožnje ne savetuje kretanje na put. Na naplatnim rampama na autoputevima u Srbiji nema zadržavanja. Prema podacima granične policije, nema dužih zadržavanja za putnička vozila. Na izlazu iz Srbije, na prelazima Kelebija, Horgoš i Batrovci, teretna vozila se zadržavaju do dva sata.

Zbog snega danas ne rade škole i vrtići u opštini Knić

Zbog problema koje je prouzrokovao sneg, sve osnovne i srednja škola kao i većina vrtića u opštini Knić danas ne rade, saopštila je ta lokalna samouprava.

U saopštenju se navodi da je zbog snežnih nanosa koji otežavaju saobraćaj u pojedinim delovima opštine Knić doveden u pitanje bezbedan prevoz đaka. Izgubljeni časovi biće nadoknadjeni tokom školske godine.

Zbog problema sa snegom ne rade ni isturena odeljenja Predškolske ustanove „Cvetić“ u knićanskim selima, osim vrtića u Kniću.

Svi putevi prvog prioriteta u opštini Knić su prohodni, a na kolovozu ima od 5 do 10 centimetara utabanog snega.

Sve ekipe nadležne Zimske službe JKP „Komunalac“ su na terenu i čiste saobraćajnice drugog prioriteta, dok prednost na ostalim putnim pravcima imaju deonice do staračkih domaćinstava i porodica koje imaju bolesne članove, zbog prilaza sanitetima.

Na terenu je kompletna teška mehanizacija pa ekipe Zimske službe intervenišu i na poziv kada su u pitanju hitni slučajevi.

RHMZ: Postepeni prestanak padavina posle podne

U Srbiji će danas biti oblačno vreme, na severu Vojvodine suvo, a u ostalim krajevima mestimično sa snegom, uz postepeni prestanak padavina posle podne i delimično razvedravanje tokom noći, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Duvaće slab i umeren, severozapadni vetar. Jutarnja temperatura biće od minus šest do minus jedan stepen, a najviša dnevna od minus dva do dva stepena.

U Beogradu će danas biti oblačno vreme, ujutru i pre podne povremeno će padati slab sneg, a tokom noći se očekuje delimično razvedravanje. Duvaće slab i umeren vetar. Jutarnja temperatura biće oko minus tri, a najviša dnevna oko minus jedan stepen.

Meteorološke prilike biće relativno nepovoljne za hronične bolesnike, a oprez se savetuje osobama sa srčanim i psihičkim tegobama i sa bronhijalnom astmom. Moguće meteoropatske reakcije su pospanost, neraspoloženje i glavobolja.

Povezani tekstovi