I za Anu i za Lazara ovaj uspeh je kruna višegodišnjeg napornog rada i zalaganja u oblasti prirodnih nauka, naročito matematike, koja će, kako planiraju, i dalje biti u fokusu njihovog školovanja i stručnog usavršavanja. Prvo odnosno treće mesto na prestižnom takmičenju, na kome se ove godine okupilo blizu 400 učesnika, najbolji je rezultat koji su ovo dvoje vrednih i darovitih gimnazijalaca dosada ostvarili. Oni su, međutim, odličnim plasmanima i prethodnih godina zadavali glavobolju konkurentima na okružnim odnosno republičkim takmičenjima iz ovog predmeta. Tako je Ana već u sedmom i osmom razredu osnovne škole bila laureat na regionalnim smotrama znanja, a imala je privilegiju i da bude jedan od finalista matematičke Olimpijade. I Lazar je, zahvaljujući velikom znanju i darom za matematiku poslednjih godina uspevao da se na takmičenjima regionalnog karaktera popenje na postolje i domogne jednog od prva tri mesta. Ovaj novovaroški gimnazijalac, pošto je ove godine osvojio treću nagradu, neće morati da polaže prijemni ispit za upis na bilo koji od tehničkih fakulteta u zemlji.

– U izučavanje i vežbanje matematike ulažem dosta rada i truda, ali nisam očekivala prvu nagradu. Ona će mi biti podsticaj i motiv da se na ovom polju još više dokazujem i ostvarujem dobre rezultate, a pošto mi je matematika i omiljeni predmet, najverovatnije ću pokušati da upišem neki od tehničkih fakulteta, kaže Ana, dok Lazar nema dilemu da će dalje školovanje i obrazovanje već na jesen nastaviti na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, dok su mu dugoročni planovi vezani za usavršavanje u inostranstvu.

Ovo dvoje izuzetno vrednih i nadarenih učenika, koji sve suve petice imaju i iz ostalih predmeta, složni su u oceni da u oblasti matematike, ipak, ne bi bili toliko uspešni da im znanje i veru u uspeh nije prenosio i ulivao njihov profesor Milan Rajić. On, pak, smatra su Ana i Lazar izvanredne rezultate ostvarili pre svega zahvaljujući sopstvenom velikom radu i angažovanju i da je ta činjenica primarna, iako njihov uspeh doživljava i kao svoj lični. „Reč je o izuzetno vrednim i ambicioznim đacima, sa kojima je zadovoljstvo raditi. Ove poslednje generacije đaka Gimnazije su izuzetno uspešne na polju matematike, a ne bi trebalo ni da zaboravimo da je ova škola i 2004. imala dostojne predstavnike na tada saveznim smotrama znanja iz ovog predmeta, kao i na matematičkoj Olimpijadi, kada su briljirali Srđan Stevanetić i Nikola Gvozdenović“, podseća profesor Rajić, koji svoje znanje i entuzijazam svojim đacima prenosi već jednu i po deceniju. On ističe i da su đaci sa područja Zlatiborskog okruga, izuzimajući matematičke specijalizovane gimnazije, već godinama unazad među najuspešnijima u zemlji, što je dobar pokazatelj da je ovo podneblje pravi potencijal i rasadnik matematičkih „bisera“.

Zadovoljstvo zbog uspeha gimnazijalaca ne krije ni direktor ove ustanove Predrag Tomašević, koji ističe da su njihovi rezultati vredni poštovanja, kao i da se retko koja gimnazija u Srbiji može pohvaliti ovakvim učinkom svojih đaka, ali i predmetnih profesora posvećenih nastavi i pripremama za smotre znanja. „Ovo je još jedna blistava stranica u istoriji naše škole i grada i očekujemo da ćemo u narednom periodu ispisati još puno takvih“, kaže Tomašević.