Antibirokratska revolucija - novo tumačenje Miloševićeve politike 1Foto: Siniša Obrenić

Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Milan Podunavac ocenio je večeras da je knjiga „Antibirokratska revolucija“ Nebojše Vladisavljevića „odlično političko štivo i jedan od najvažnijih političkih međaša u novijoj političkoj istoriji Srbije“.

On je rekao da je antibirokratska revolucija porodila dva najregresivnija režima u novijoj istoriji Srbije, prvi devedesetih na valu nacionalističke mobilizacije i rata, a drugi u prvoj dekadi ovog veka na talasu političke restauracije starog režima.

U Srbiji se danas gotovo do kraja zaokružio jedan autokratski tip političkog režima, istakao je Podunavac na tribini pod nazivom „Antibirokratska revolucija-ostavinska rasprava“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju, koju su organizovali Novi optimizam i izdavačka kuća „Arhipelag“.

Antibirokratska revolucija - novo tumačenje Miloševićeve politike 2
Foto: Siniša Obrenić

On je rekao da je antibirokratska revolucija u svojoj najrobusnijoj fazi nacionalističke mobilizacije poslužila Slobodanu Miloševiću da naruši mrtvu ravnotežu republičkih političkih elita, stanja koje je stvoreno kao rezultat jednog nedovršenog procesa rutinizacije harizmatskog autoriteta, jugoslovenskog harizmarha Josipa Broza Tita.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu sociolog Jovo Bakić rekao je da knjiga „Antibirokratska revolucija“ izdavaču ne donosi zaradu, ali donosi zadovoljstvo svima onima koji očekuju od nje neko saznanje, da posle čitanja budu pametniji nego što su bili.

Knjiga Nebojše Vladisavljevića je jedna od takvih. Ona nam omogućava da budemo pametniji nakon čitanja, da shvatimo šta je to u čemu živimo. Čitave živote smo proveli u ovoj zemlji, u ovom društvu i veoma često nas ideološke magle obavijaju, ne dozvoljavaju nam da prozremo kroz njih, kazao je Bakić.

Profesor Fakulteta političkih nauka Filip Ejdus ocenio je da je knjiga „Antibirokratska revolucija“ jedno od najboljih teorijski utemeljenih, empirijski gustih, metodološki izuzetno sistematičnih i stilski jako pitkih i elegantnih studija koje su napisane, ne smo na ovu temu, nego i uopšte u našim političkim naukama.

Antibirokratska revolucija - novo tumačenje Miloševićeve politike 3
Foto: Siniša Obrenić

On je ocenio da ova knjiga nudi jedno inovativno i nijansirano objašnjenje antibirokratske revolucije, s obzirom da u postojećoj literaturi, a i u javnom diskursu, cirkuliše teza da ju je Slobodan Milošević orkestrirao odozgo na dole i da su Šolević i ekipa iz Kosova Polja i radnici, štrajkači bili samo lutke koje su pomerali Milošević i njegov režim.

Profesor Fakulteta političkih nauka i autor knjige Nebojša Vladisavljević je, pored ostalog, rekao da je antibirokratska revolucija 1988. i početkom 1989. godine u suštini kulminacija delovanja dva autonomna pokreta koji praktično deluju odvojeno, ali paraleno od sredine osamdesetih.

Od sredine osamdesetih imamo sve češće i masovnije štrajkove industrijskih radnika širom Jugoslavije i sve više u istočnom delu, a onda se oni od 1987. godine radikalizuju kroz masovne demonstracije u industrijskim centrima širom Jugoslavije, naročito sredinom 1988. godine kao odgovor na veoma drastične mere štednje savezne vlade, rekao je on.

Prema njegovim rečima, s druge strane je bila mobilizacija Srba sa Kosova, koja sredinom osamdesetih uključuje vaninstitucionalno delovanje, slanje peticija funkcionerima, organizovanje protesta širom Kosova, masovne dolaske u glavni grad i radikalizuju se sredinom 1988. godine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Antibirokratska revolucija – novo tumačenje Miloševićeve politike”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.