Antić i Brnabić Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Antić je za agenciju Beta kazao da su na sastanku koncizno predstavili probleme sa kojima su suočeni sindikat i pripadnici vojske i da im je premijerka zatražila detaljniji referat.

„Predsednica Vlade je bila iznenađena onim što je čula, jer ona ima drugačije informacije o stanju u vojsci. Tražila je detaljniji referat koji ćemo joj dostaviti u narednim danima“, kazao je Antić.

On je naveo da su od premijerke tražili povlačenje nezakonitih akata koje je doneo ministar odbrane Aleksandar Vulin a odnose se na ukidanje reprezentativnost sindikata, pokretanje postupka protiv generalnog sekretara i otkaz predsedniku sindikata.

Tražili su i da se potpiše Sporazum o prostorno-tehničkim uslovima za nesmetan rad sindikata VSS koji je usaglašen 2018. godine i da se počnu pregovori za zaključivanje posebnog kolektivnog ugovora u vojsci.

Antić je kazao da je premijerka rekla da će u toku dana dostaviti odgovore na zahteve.

„Ukoliko naši zahtevi ne budu prihvaćeni i ukoliko se nastavi sa progonom nas kao jedinog reprezentativnog sindikata u vojsci i činjenjem krivičnih dela, mi od sutra zajedno sa Policijskim sindikatom Srbije kome je takođe ukinuta reprezentativnost, započinjemo višednevne proteste“, rekao je Antić.

Posle sastanka stiglo je i saopštenje iz premijerkinog kabineta u kojem se u dve rečenice navodi da je predsednica vlade upoznata sa problemima u sindikalnom delovanju i da će se razgovori nastavi.

„Posle uvida u situaciju u okviru Vojnog sindikata Srbije, premijerka Brnabić je najavila da će se razgovori sa sindikatom nastaviti u narednom periodu“, navedeno je u saopštenju.

Novica Antić je prošle godine ostao bez posla u Vojsci Srbije nakon što je Vojni disciplinski sud u drugom stepenu odlučio da mu se oduzme čin zbog „učestvovanje u protivpravnim sindikalnim aktivnostima“ i zbog „povrede načela nepristrasnosti ili političke neutralnosti“.

Ministarstvo odbrane 15. aprila donelo je rešenje kojim je ukinuta reprezentativnost ubedljivo najvećem sindikatu u sistemu odbrane, zbog promene u statutu VSS u kome su naveli da nivo delatnosti sindikata više nije bio „poslodavac“, odnosno Ministarstvo odbrane, već će od tog trenutka obavljati delatnost „za teritoriju Republike Srbije u delatnosti odbrane“.

Povezani tekstovi