Foto: N1

Pozvao sam ga da održi svoju reč, da pokaže da stoji iza onog za šta se navodno zalaže, a to je pravna država. Neka poništi prvostepenu presudu suda, jer kao vojni komandant on to može – kaže za Danas Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, povodom otvorenog pisma koje je poslao Aleksandru Vučiću, ukazujući mu na nezakonitu presudu suda kojom je vraćen u prethodni čin.

Antić je 17. januara prvostepenom presudom Vojnodisciplinskog suda u Nišu osuđen oduzimanjem čina, zbog sindikalnog delovanja i govora na protestima.

– Da zlo bude veće, osuđen sam zbog govora i iznošenja stavova organizacije čiji sam zakonski zastupnik. Suprotno Ustavu, koji garantuje slobodu govora i mišljenja, Zakonu o radu i međunarodnim konvencijama koje je ratifikovala Srbija kao država. Ovo je prva presuda za verbalni delikt na našim prostorima od 1983. godine – navodi Antić. On dodaje da proces nije vođen samo protiv njega, već protiv svih ljudi u sistemu odbrane koji ne misle kao vojni i državni zvaničnici.

– Izrečena presuda je apsolutno neosnovana i ne može da se održi. Vojno lice pred vojnim sudom ne može da odgovara za nešto što je radilo van službe. Osuđen sam zbog govora na protestima 2016. i 2017. godine, na kojima nisam nastupao kao pripadnik vojske, već kao predsednik sindikata – ističe Antić. Prema njegovim rečima, Vojnodisciplinski sud nije sud, već je po Ustavu organ uprave u sastavu vojske.

– Ovaj sud je sebi dao za pravo da prekrši Ustav, Zakon o radu i međunarodne konvencije, a sve po direktivi generala Ljubiše Dikovića, načelnika Generalštaba – kaže Antić. U pismu upućenom predsedniku Srbije posebno se osvrnuo upravo na generala Dikovića, optužujući ga, između ostalog, i za mobing.

„Poslednji je čas da se uloga i rad generala Dikovića preispita, kao i poverenje koje (ne)uživa među potčinjenima i njegov značajan doprinos u mobingu potčinjenih, odlivu kadra, spletkarenju, pisanju friziranih izveštaja koji se i vama predstavljaju, prikrivanju krivične odgovornosti i da se povrh svega oceni njegova elementarna sposobnost da li je u stanju da vodi četu, a kamoli Vojsku Srbije na mestu načelnika Generalštaba u ovom osetljivom trenutku“, naveo je Antić u pismu predsedniku Srbije. Dodaje se da će se Vojni sindikat Srbije u ovom trenutku, zbog ubistva Olivera Ivanovića, uzdržati od pozivanja svojih članova i građana na ulicu, „iako je došlo na stotine poziva da to što pre učinimo“.

– Nećemo da budemo u istom košu sa onima, koji su u danu kada je cela Srbija žalila mučko ubistvo Olivera Ivanovića, čoveka koji i pored svih pretnji ostao na Kosovu i Metohiji, donosili neustavne i nezakonite presude, sakriveni iza pažnje javnosti. Sačekaćemo da vidimo kako ćete vi u ovom trenutku komandovati. Ukoliko ta komanda i ovaj put izostane znamo šta nam je činiti – poručio je Antić. 

Hoće da me zaplaše

– Presuda je doneta da bih se zaplašio i odustao od sindikalnog delovanja. Ne samo ja, već i ostali sindikalci u vojsci i oni koji imaju nameru da se učlane u VSS i podignu glas protiv bezakonja i bezvlašća koji trenutno vladaju u Srbiji. Poruka je – proći ćete kao Novica Antić, kaže naš sagovornik dajući da nema nameru da odustane od sindikalne borbe, već naprotiv, da će svoje delovanje još pojačati.