Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara, zajedno sa ostalim organizacijama članicama Koalicije za slobodu izražavanja, pozvale su danas države članice Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da utiču kako bi se bez odlaganja izabrao novi predstavnik za slobodu medija, na način koji bi obezbedio najbolji izbor, nezavisnost i posvećenost slobodi izražavanja i slobodi štampe.

Koalicija u svom pismu podseća da predstavnik OEBS-a za slobodu medija ima funkciju pravovremenog upozoravanja i brzog reagovanja na ozbiljne neusklađenosti u pogledu slobode medija i slobode izražavanja, te da sloboda izražavanja spada u osnovna.  međunarodno priznata ljudska prava i temelje demokratskog društva.
U pismu se podseća da drugi mandat Dunje Mijatović, produžen za godinu, ističe za manje od mesec dana a da do danas nije bilo najave ko će je naslediti.

Takva situacija predstavlja veliki problem za medije i druge zainteresovane strane, uključujući i mnoge organizacije koje su aktivne na planu slobode medija u Evropi, jer se boje da ne izgube dragocenog partnera. OEBS-ov predstavnik za slobodu medija je važniji nego ikada ranije, jer su novinari danas izloženi velikim pritiscima na kontinentu i u širem područje OEBS-a, ocenjuje Koalicija.

„Zato apelujemo na sve države članice da izvrše pritisak na OEBS kako bi se bez odlaganja imenovao novi predstavnik za slobodu medija“, navodi se na kraju pisma. Apel su potpisale Asocijacija evropskih novinara (AEJ), Komitet za zaštitu novinara (CPJ), Evropska federacija novinara (EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Indeks cenzure, Međunarodni institut za štampu (IPI) i Reporteri bez granica (RSF).