– Zbog ovoga se u svetu o Bosni prvi put ne priča kao mestu gde se smenjuju nesreće, ratovi i ratni kriminalci – pričao je Semir Sem Osmanagić, kontroverzni arheolog, dok su promicale fotografije piramida. I egipatskih, i onih drugih – bosanskih, koje je, kako tvrdi, pronašao ispod brda kod gradića Visoko u centralnoj Bosni.

– Jedan bosanski funkcioner mi je rekao da će se spaliti na vrhu piramide Sunca ako dokažem da u Bosni postoje piramide. Prvo su se svi smejali, taj osećaj mi je poznat. Druga faza je – svi su me napadali. Treće, sad imam medijsku blokadu – govorio je obasjavajući malim ručnim laserom deo visočkog brda na platnu, ispod koga je, kako kaže, jedna od piramida: „Ovde, na severnoj strani nismo otvarali arheološke sonde, zbog mina postavljenih tokom rata”.

Predavanje je trajalo dva sata i 45 minuta. Šta se čulo? Ukratko, da Keops nije izgradio Keopsovu piramidu, nego neko drugi, verovatno pre 12.000 godina; da vlasti Mauricijiusa neće da priznaju da kod njih postoje piramide koje je Osmanagić lično otkrio u avgustu, već tvrde da je reč o „gomilama kamenja“ nastalim prilikom „čišćenja polja za sađenje šećerne trske“; da stručnjaci za arheologiju moraju menjati svoja dosadašnja shvatanja, i rušiti dogme – piramide nisu podizane samo u Egiptu i Meksiku već su poslednjih decenija pronađene i u Kini (250), Kanarima (desetine), Mauricijusu (sedam), Grčkoj (16), Italiji (pet lokacija), Peruu (blizu 300), hiljade piramida su otkrivene ili prekrivene prašumom ili pustinjskim peskom u Gvatemali, Hondurasu, Salvadoru, Boliviji, Meksiku, Sudanu, neke su i na dnu Pacifika (Japan) ili Atlantika (Kuba), ali većinu arheolozi ne priznaju; da otkriće bosanskih piramida zauvek menja evropsku i svetsku istoriju: u Visokom su pronađene prve evropske piramide, najveće na svetu, tu je najstariji beton na svetu, najveća podzemna mreža tunela i prostorija i simboli jedne od najstarijih pismenosti… „Kao da se stidimo svoje prošlosti, studenti arheologije danas uče po šemama iz 19. veka”- rekao je Osmanagić, posle dva sata priče „iz glave”, bez pauza. Delovalo je „denikenovski” mistično.

– Ovo je jasno i šestogodišnjem detetu – viknuo je ushićeno prisutni primenjeni umetnik iz Beograda. „Ovo menja početak istorije, zato imate otpor iz struke”- ustao je i aplaudirao Tomislav, „prostorni planer, pesnik i novinar iz Beograda”.

U drugom redu desno sedela je grupa studenata arheologije.

– Sramota me je što sam iz Bosne kad vas slušam. Pre mnogo godina jedan čovek je tvrdio da je Troja na Neretvi, gde je danas on – ustao je prvi student i pitao ljutito.

– Kako se vaše datiranje starosti piramida uklapa u hronologiju koja postoji na Kamenu iz Palerma, najstarijem zapisu o faraonima od prve do pete dinastije drevnog Egipta – pitao je drugi student.

– Jedino datiranje Keopsove piramide za koje znam odnosi se na školjke nađene unutar piramide i koje pokazuje starost 12.500 godina, građevine su već tada postojale. Dakle, Keops nije izgradio Keopsovu piramidu – odgovorio je Sem, uz aplauz, dodajući da – mnogi egiptolozi falsifikuju dokaze.

– Na slajdu se vidi da uzorak ugljenisanog drveta u Visokom uzimate golim rukama, što nije metodološki ispravno, to nije validan uzorak – primetila je studentkinja arheologije, a druga je dodala: „Kako komentarišete pronalazak sela graditelja piramida na platou Gize, koji ruši vašu teoriju”.

Bilo je još takvih pitanja, i još takvih odgovora, onda je organizator rekao da je debelo probijen termin. „Pitajte tu ispred sale”. Budući arheolozi demonstrativno su napustili „objekat“. Sem je primao čestitke.

– Uvek se na mojim predavanjima nađe neki arheolog. Dosad je komentar beogradske grupice studenata bio najagresivniji. To što im se nije svidelo što iznosim argumente koji se razlikuju od onoga što oni uče na fakultetu, ne treba da brine. Imaju vremena da uče, da budu kreativniji, da se oslobode stega i limita koji im se nameću tokom studija – rekao je Sem.

Neko je dodao: „Ti studenti nemaju pojma. Oni uče iz Vikipedije”.

Onda je Osmanagiću prišao Jovan Deretić, istraživač koji tvrdi da su Srbi narod najstariji.

– Ooo, vas znam, vi morate doći u Visoko – rekao mu je Sem. Srdačno.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.