Pola tone kokaina, otkrivene na makedonskoj granici, dopremljeno je u barsku Luku 29. decembra prošle godine iz Južne Amerike, brodom „Lošinj“ hrvatske kompanije „Lošinjska plovidba“, pišu podgoričke Vijesti.
Vlasnik tereta je preduzeće „Makfut“ iz Beograda, dok je odredište bila Grčka, odnosno „Searose Company“ LTD, u industrijskoj zoni Sindos, saopštila je crnogorska Uprava policije. Kokain, sakriven u više kontejnera, krenuo je iz Južne Amerike, gde je 14. novembra ukrcan u luci La Guaira u Venecueli. Teret je putovao preko luke Algesiras u Španiji, a zatim je iz italijanske luke Đoja Tauro dospeo u Crnu Goru. Crnogorska policija nije imala operativna saznanja o krijumčarenju kokaina, pa samim tim ni zakonski osnov za kontrolu sadržaja kontejnera, koji su bili u tranzitu preko naše teritorije, saopštila je policija.

„Lošinj“ nema veze sa kokainom

Hrvatski MUP potvrdio je danas da članovi posade hrvatskog broda „Lošinj“, kao ni fabrika „Lošinjska plovidba“ kao vlasnik broda, nisu povezani s krijumčarenjem više od 400 kilograma kokaina, koji je 4. januara otkriven na makedonskoj granici. Portparol MUP-a Zlatko Mehun agenciji Hina je izjavio kako je policija u stalnom kontaktu sa crnogorskom i makedonskom policijom, te da, prema do sada prikupljenim podacima, članovi hrvatske posade i vlasnik broda nemaju veze sa zaplenjenim teretom.

Makedonska policija raspisala je juče međunarodnu poternicu za Stanislavom Čočorovskom – Poletan (37), zbog sumnje da je organizovala transport 483 kilograma kokaina. Ona ima državljanstva Makedonije i Srbije, a po poternici koju je raspisala makedonska policija, ona bi trebalo da bude izručena Makedoniji.

Direktor carine: Pošiljka iz Venecuele mora biti sumnjiva

– Direktor crnogorske Uprave carina Miodrag Radusinović ocenio je da je pošiljka u kojoj se nalazilo više od 480 kilograma kokaina, koji je nesmetano prošao kroz Crnu Goru, trebala da izazove pažnju carinika. Radusinović je podgoričkom Radiju Antena M kazao da je sama činjenica što se radilo o kantama sa polikolorom koji je kupljen u Venecueli, trebalo da bude sumnjiva bilo kojoj carini. „Navedena pošiljka sama po sebi je trebalo da izazove pažnju i carinika Crne Gore i ostalih zemalja kroz koje je droga prošla. Sama zemlja porekla je trebalo da ukaže na to da je pošiljku nužno detaljno pregledati“, kazao je Radusinović. On je kazao da ovaj slučaj devalvira pokušaje da se napori koji se čine na osposobljavanju kadrova u crnogorskoj carini i njenoj tehničkoj opremeljenosti vide na delu.

MUP Srbije je proverio poslovanje firme Makfut, koja je označena kao vlasnik kontejnera u kojima je otkriveno 483 kilograma kokaina, i podaci su poslati makedonskoj policiji, rečeno je agenciji Beta u MUP-u Srbije.

Bratanica bivšeg šefa makedonske tajne policije

Stanislava Poletan, čiji je devojačko prezime Čočorevska, pominjana je u Srbiji 2003. godine tokom istrage o transferu fudbalera Obilića. Rajko Danilović, advokat Svetlane Ražnatović, osumnjičene da je na tim transferima oštetila klub, tvrdio je tada da je Ražnatovićeva samo formalno bila predsednica kluba, a da je sporne transfere otpočeo Željko Ražnatović Arkan, a dovršila njegova kuma Stanislava Čočorevska, koja je imala strane pasoše i šengensku vizu. „Kod nas su organizovani kriminal i fudbalski klubovi često bili tesno povezani, što je više puta dokazano“, kazao je novinar Anastasijević za Betu. Čočorovska, kako je tada objavio Blic, je bratanica bivšeg šefa makedonske tajne policije Slobodana Bogojevskog. U zimu 2000. godine bila je u žiži javnosti kada je desetak dana provela zabarakadirana u stanu u centru Skoplja, odbijajući da primi inspektore „koji su hteli da joj postave neka pitanja“. Medijima je tada telefonom kazala da je policija maltretira iz revanšističkih pobuda. Ubrzo potom, objavili su mediji, otišla je iz Makedonije. Za TV A1 je tada izjavila da će se njen muž Ranko Poletan, telohranitelj i blizak Arkanov prijatelj, razračunati sa onima koji su je maltretirali.

– Mi ćemo vlasnicu firme Stanislavu Poletan tražiti ovde, ali još nismo dobili međunarodnu poternicu koju je makedonska policija raspisala za njom, a kad je dobijemo reagovaćemo – rekao je juče Betin sagovornik iz policije.
Na sajtu Agencije za privredne registre navodi se da je firma Makfut, čiji je direktor Poletanova, osnovana 1. decembra 2004. godine, a upisana u registar u aprilu prošle godine. Na adresi u beogradskom naselju Julino brdo, na kojoj je prijavljeno sedište firme je stan porodice Poletan, bez naziva firme, sa blindiranim vratima. Juče ujutro niko nije otvorio vrata kada su reporteri Bete bili na toj adresi. Jedan od stanara zgrade u kojoj se nalazi preduzeće „Makfut“, rekao je agenciji Beta da su u tom stanu tokom NATO bombardovanja 1999. godine povremeno boravili Željko Ražnatović Arkan i njegova supruga Svetlana Ražnatović.
Novinar nedeljnika „Vreme“ Dejan Anastasijević rekao je agenciji Beta da je ovo treća velika zaplena kokaina u Evropi u poslednjih mesec danas, i dodao da smatra da iza ovih zaplena stoji međunarodna policijska saradnja i američka agencija za borbu protiv trgovine narkoticima DEA. Povodom informacija da je firma Stanislave Poletan vlasnik kontejnera u kojima je nađen kokain, Anastasijević je kazao da je ona bila saradnica Željka Ražnatovića Arkana i da je „verovatno nastavila njegove poslove“.