Asocijacija medija: Ministarstvo odgovorno za ovogodišnje konkurse 1Foto: Stanislav Milojković

U saopštenju Upravni odbor ukazuje na neubedljivo objašnjenje Ministarstva da je u osam konkursnih komisija svesno i namerno većinu mesta dodelilo predstavnicima relativno nepoznatih organizacija iz unutrašnjosti upravo zbog brige za lokalne medije.

Prema stavu UO Asocijacije medija, iz toga proističe da je Ministarstvo, takodje svesno i namerno, jedva nesto više od 30 odsto mesta namenilo predstavnicima najuticajnih novinarskih i medijskih udruženja.

Za razliku od prethodnih godina, Ministarstvo je ovog puta odstupilo i od principa transparetnosti, pa je tek na insistiranje medijske zajednice sastav konkursnih komisija objavilo pošto su tri medju njima već počele da rade i posao skoro privele kraju.

Time je Ministarstvo spreиilo najveća novinarska i medijska udruženja da blagovremeno reaguju i zahtevaju ponovni izbor svih članova komisija, već je njihovim predstavnicima, ponovo posle medijskog pritiska, u neposrednom razogovoru ponudilo učešće u pet preostalih komisija.

U medjuvremenu se ispostavilo da je njihovo učešće moguće samo u tri komisije, jer su još dve počele da rade, što je Upravni odbor Asocijacije medija odbio i ove godine prvi put nije imao ni jednog predstavnika u komisijama.

Kao što je upozoravala i u toku konkursnog procesa da ovakva struktura komisija nije legitimna, Asocijacija medija i sada, po završetku konkursna, zaključuje da komisije nisu imale legitimitet i da ovakva praksa, nalik onoj na konkursima lokalnih samouprava, neopozivo mora da bude napuštena.

Ne osporavajući koncept konkursnog sufinansiranja medijskih projekata, UO Asocijacije upozorava da u njegovoj primeni ima mnogobrojnih ozbiljnih problema.

Ne samo u sastavu konkursnih komisija i kompetentnosti njenih članova, niti u kvalitetu ne malog broja projekata i visini dodeljenih iznosa, već i u mogućim političkim motivima Ministarstva.

Uprkos tome, Asocijacija medija će prihvatiti sredstva dodeljena na konkursu Ministarstva, iako su joj značajno umanjena u odnosu na prvobitni predlog.

Upravni odbor objašnjava da bi njihovim odbijanjem Asocijacija izloћila pritisku da slično postupe i one svoje članice koje su takodje na konkursu dobile sredstva za njih neophodna da u teškim poslovnim i finansijskim uslovima rade u javnom interesu.

Asocijacija medija ubuduće neće uиestvovati ni na jednom medijskom konkursu Ministarstva, ukoliko proces od samog početka ne bude transparentan, a sastav komisija reprezentativan i kompetentan.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.