Austrija ulaže 102 puta više od Srbije za nauku 1Foto: Medija centar Beograd

A kao uvek aktuelno pitanje nameće se izuzetno nisko izdvajanje države za nauku, koje iznosi svega 0,35 odsto bruto domaćeg proizvoda ili 15 evra po stanovniku.

U promenjenim uslovima u kojima nauka traži novu formu funkcionisanja formiran je Resursni centar za podršku istraživanjima (RCPI) kao nevladino i neprofitno udruženje pri Institutu društvenih nauka i Institutu ekonomskih nauka u Beogradu.

– Glavni cilj osnivanja ovog jedinstvenog modela finansiranja društvenih nauka u Srbiji je pružanje podrške istraživanjima u društvenim oblastima. Osnovan u Beogradu, maja 2016, RCPI je zasnovan na nezavisnosti naučne misli i otvorenosti nauke prema društvenim promenama i primeni nauke u javnim politikama – kaže za Danas Jovanka Todorović, koordinatorka RCPI.

Kako objašnjava, ciljevi Resursnog centra su usklađeni sa Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja za period 2016-2020. i posvećeni su podršci istraživačima u Institutu društvenih nauka i Institutu ekonomskih nauka u projektima, promociji istraživanja u oblasti društvenih nauka i povezivanju naučnih istraživanja sa javnim politikama.

Todorović dodaje da RCPI nastoji da učini tržišno zanimljivim projekte istraživača dva instituta, „a želja Resursnog centra je da posluži kao primer dobre prakse za slične institute u Srbiji“. Naša sagovornica, koja od 2010. radi na poboljšanju stanja ljudskih prava u Srbiji, objašnjava da zemlje koje su načinile značajne pomake u tehnološkom smislu izdvajaju 50 evra po stanovniku, dok poređenja radi Austrija ulaže 102 puta više sredstava od Srbije.

– RCPI će konstantno skretati pažnju donosioca odluka na ova važna pitanja i nastojaće da ukaže na važnost konsultovanja ljudi sa najvišim naučnim zvanjima pri kreiranju javnih politika i odluka važnih za državu i njene građane i građanke – ukazuje Jovanka Todorović. Rad RCPI podržao je švajcarski Helvetas/Perform.

Mrščević: Da društvo bude bolje

Prema rečima Zorice Mršević, generalne sekretarke RCPI, uloga ovog centra je da promoviše društvene nauke kao faktor pozitivnih društvenih promena sa svima koju su zainteresovani „da bi nam društvo bilo bolje i funkcionalnije u datim političkim i ekonomskim uslovima“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.