Foto: Nenad Đorđević/FoNet

To je rekao Ivan Novosel iz zagrebačke Kuće ljudskih prava, na današnjoj panel-diskusiji „Otpor neliberalnim demokratijama, autokratijama i populizmu“, održanoj u Kući ljudskih prava.

Kako je objasnio, dve godine kasnije dobili su desničarsku, konzervativnu vladu, koja je počela sa napadima na osnovna ljudska prava, pomoću opšte kulturne relativizacije.

– To je trenutak buđenja neofašizma u Hrvatskoj. Sećamo se bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je od prvog dana svog mandata organizovao orkestriran napad na sve kritičke i slobodne medije koji se zalažu za demokratske vrednosti – rekao je Novosel. On dodaje da su prvi stradali neprofitni mediji, koji se bave otkrivanjem korupcionaških afera i svi oni koji su igrali ulogu koja im je u normalnim demokratskim društvima i namenjena.

Predstavnik televizije Mejdan iz Azerbejdžana, Emil Mili, upozorava da autokrate, populisti, fašisti, i ostali ekstremno radikalni lideri u Evropi i svetu uče jedni od drugih i međusobno se inspirišu.

– Šta možemo da uradimo protiv njih? Prvo, na izbore moramo gledati kao na ozbiljnu stvar. Stav „ma to su samo izbori, sada je on, posle njega će doći neko drugi“ nas neće daleko odvesti. Zvuči ludo, ali šta ako posle izbora na kojima smo propustili da izaberemo demokratsku opciju, više za to ne budemo imali priliku? Šta ako zbog naše apstinencije bude odabran neko ko će da započne rat? Gledajte „Haus of kards“, poručuje Mili.

Ešter Polgari sa Univerziteta centralne Evrope u Budimpešti rekla je da su sa početkom migrantske krize u Mađarskoj eskalirali napadi režima na nevladine organizacije i kritičke medije i da je jako teško boriti se protiv njih, jer diskredituju organizacije civilnog društva zbog načina na koji se finansiraju, govoreći da su strani plaćenici i da rade protivno interesima zemlje.

Crkva i autokratija u Poljskoj

Danuta Prživara, iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Poljskoj, kao glavni trenutni problem u svojoj zemlji navela je Katoličku crkvu, koja zdušno i bezrezervno podržava tamošnji autokratski režim.