"Azijske sveske" predstavljene na FPN 1Foto: www.ias.rs

„Azijske sveske“ je prvi srpski časopis koji se bavi izučavanjem Azije.

Njegova svrha, kao i Instituta za azijske studije, jeste širenje znanja i upoznavanje akademske i šire publike s političkim, ekonomskim i bezbednosnim pitanjima azijskog regiona, rekao je juče Marko Tmušić, istraživač Instituta za azijske studije, na promociji godišnjeg časopisa koju je organizovao Institut za azijske studije u saradnji sa Centrom za studije Azije i Dalekog istoka FPN-a. Kada je reč o pristupu koji se primenjuje u „Azijskim sveskama“, Tmušić je napomenuo da se Azija posmatra iznutra, te da se sva dostignuća javnosti približavaju kroz azijske kriterijume.

Đovani Nikotera, istraživač Instituta za azijske studije, je rekao da se odgovori na neka pitanja o promenama koje se odvijaju na Zapadu mogu naći u Aziji. On se u novom broju „Azijskih svezaka“ bavio učinkom promene koju donosi najveća antikorupcijska kampanja u kineskoj modernoj industriji.

Dragan Trailović, istraživač Instituta za azijske studije, koji je u „Azijskim sveskama“ autor teksta Religijski ekstremizam u Centralnoj Aziji, govorio je o uzrocima i uslovima radikalizacije islama. Kao bitne faktore je naveo promene sociološke i geopolitičke strukture u Centralnoj Aziji i globalne promene nastale nakon raspada SSSR-a i pada Berlinskog zida.

Svoj rad u časopisu predstavila je i Ljiljana Stević, specijalista master Regionalnih studija Azije, koja se bavi ulogom i uticajem SAD na odnose NR Kine i Japana, kao i Bojan Stanković, saradnik Instituta za strane studije, koji je pisao o organizaciji japanske Liberalno demokratske partije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.