Baka Milica zna šta je dobra vanilica 1Foto: Vladimir Živanović

Možda niste znali, ali baka Milica iz Bele Crkve pravi najbolje vanilice u Srbiji. I to je zvanično za 2021. godinu. Na osnovu odluke žirija na čelu dr Biljanom Đorđevićem, muzejskom savetnicom Narodnog muzeja.

Miris vanilica mamio je u sredu čak i šetače po centru Beograda, pošto se širio napolje iz prostorija Turističke organizacije Srbije, gde je u saradnji sa portalom „Recepti-kuvar“ birana najbolja vanilica. Širi izbor od preko 100 učesnika sveden je na finalnih 10, a za pobednika je izabrana baka Milica, koja tvrdi da svako može uz malo ljubavi napraviti iste kao njene vanilice.

– Nemam posebnu tajnu. Recept postoji i na internetu, a ja ga slobodno dajem svakome ko pita. Nisam od onih kuvarica što namerno izostave neki sastojak ili namerno daju pogrešnu razmeru da niko drugi ne bi umeo tako da napravi. Kao što i ja volim od drugog da dobijem ispravan recept, tako volim i da dam drugome – priča Milica Živković.

Navodi i da je jedina tajna ukusnih vanilica zrno ljubavi koje mora da se unese u testo dok se pravi.

– Neophodna je ljubav, dobra volja i strpljenje. Najvažnije je da dok se prave ne bude stresa i nervoze, nego da se radi s mirom i ljubavlju. Upravo zato bake prave najbolje vanilice jer su u penziji i imaju dovoljno slobodnog vremena da mogu da se istinski posvete kuvanju. Ja sam naučila da pravim vanilice od moje majke i bake, ali sam i isprobavala mnoge druge tuđe recepte do kojih sam dolazila. Na kraju sam iz svega toga stvorila sopstveni recept koji mi se najviše dopao i koji je najukusniji.

Iako su svi finalisti bili ženskog pola, gastronom Marija Milošević tvrdi da nema prepreka za jači pol da i oni naprave ukusne vanilice.

– Mogu i muškarci da naprave dobru vanilicu, ali se vade da nemaju kad. Oni vole da samo pojedu, a manje vole da ih pripremaju. Prvo i osnovno za dobru vanilicu je apsolutna i prava ljubav prema pravljenju kolača, a posle toga dođe dobra rerna. Ne znam da li je vanilica kraljica kolača. Svako ima svoj ukus. Iskreno, ja ih volim i vrlo su praktične i odlične jer mogu da dugo stoje. Kremasti suvi kolači, pogotovo ovi komadni, takozvani „finger food“ (sitni kolači), naročito su popularni poslednjih godina – objašnjava Marija.

Majstori pravljenja vanilica tvrde da je prava tajna ustvari u domaćem džemu, a ne toliko u testu posutom šećerom. Iako postoji uverenje da dobre vanilice moraju biti napravljene sa svinjskom mašću da bi bile ukusne, Marija Milošević tvrdi da to nije preduslov.

– Ne moraju da se prave samo sa svinjskom masti. Postoji maslac koji savršeno može da legne. Jedino margarin, koji dolazi kao produkt aktuelnih trendova, po meni ipak nije najbolji za vanilice. Svaki domaći proizvod je uvek najbolji za vanilice. Ja inače mogu da ih jedem uz kafu, ali i čaj, i mleko… Slatkiš uvek može da bude obrok, a naročito vanilice – dodaje Marija.

Iako su vanilice na ove prostore stigle iz Austrougarske, srpske domaćice su ih modifikovale i napravile kolač koji se sada tradicionalno vezuje za našu državu.

– Vanilice su izvedene iz recepta za krancle, što je stara austrougarska poslastica koju mi ovde izgovaramo kao grancle. Počele su da se prave krajem 19. veka i tada su nastale prvobitno kao božićni i novogodišnji kolači. Bile su zahvalne jer mogu dugo da traju više dana, a tadašnje dame su volele da spremaju stvari koje mogu da ostanu dugo sveže, zbog svojih drugih obaveza u porodici. Ovaj kolač ispunjava te uslove i nema dileme da čak postaje bolji za konzumaciju kada odstoji više dana. Jedan deo Srbije je bio pod Austrougarskom, a i u toj kraljevini je bilo dosta naših ljudi, tako da je logično da smo preuzeli recept i modifikovali ga prema svom ukusu. Originalni recept za grancle je cvetić s gornje strane koji je šupalj, pa se vidi namaz. Kod nas su oba dela jednaka, i gornji i donji, i zatvoreni su poput sendviča. Tamo se pravi sa maslacom, odnosno puterom, kod nas sa mašću. Sve ostalo su nijanse – priča Miodrag Ilić, urednik portala „Recepti-kuvar“.

On takođe navodi da ženske ruke nisu preduslov za vrhunske vanilice.

– U moju knjigu „Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje“ ušao je i recept koji je pravio Bojan Božić, diplomirani modni kreator, a koji je on sačuvao od svoje prabake. To je vanilica koja je karakteristična za Šumadiju, a jedan od sastojaka je, naravno, šljivovica. Recepata ima puno i razlikuju se od kraja do kraja Srbije. Najviše se očekivano razlikuje namaz – zaključuje Ilić.

Recept baka Milice

Sastojci:

250 gr masti

1/2 kg brašna

1 jaje

2 žumanca

6 kašika šećera

sok od 1 limuna

1 vanilin šećer

5 kašika pekmeza od kajsija

100 gr šećera u prahu.

Priprema:

Dobro umutiti mast i šećer, pa dodati jaje, brašno, vanilin šećer i sok od limuna i umesiti.

Testo razvaljati oklagijom, vaditi modlom kolačiće raznog oblika i peći 15 minuta na 180 stepeni.

Spajati po dve sa pekmezom od kajsija i valjati u šećer u prahu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.