Foto: BEOBUILD

Umesto da slušaju struku, oni nam se rugaju. Zbog toga se desilo urušavanje obaloutvrde, na koju smo upozoravali još pre tri godine – kaže za Danas arhitekta Dragoljub Bakić, komentarišući oštećenja obaloutvrde na Savskom šetalištu, takozvanoj „Sava promenadi“ u okviru projekta „Beograd na vodi“.

Naš sagovornik, inače član Akademije arhitekture Srbije, naglašava da se na ovom projektu sve radi pogrešno od trenutka kada je promenjen generalni plan.

– Požurili su da naprave promenadu da bi se hvalili, a tek onda prave donje dve galerije. Umesto da su prvo napravili obaloutvrdu, kako se to u celom svetu radi, oni su prvo izgradili stazu po kojoj će šetati. I sad ja na njihovu potpunu glupost treba da dajem ozbiljne komentare – ističe Bakić.

Prema njegovim rečima, Beograd na vodi nema nikakvu budućnost.

– Za takav megalomanski projekat prvo je trebalo uraditi infrastrukturu. Da bi se tu smestilo 25.000 ljudi u dva miliona kvadrata, Beograd je prethodno morao da ima stanicu za metro, dva nova mosta i uređen saobraćaj. Sve je urađeno nestručno i nekompetentno – smatra Bakić.

On dodaje da će od Beograda na vodi ostati kula „da štrči ka nebu, kao svedok bahatosti aktuelne vlasti“.

– Da bi sagradili ovih 20 spratova koje vidite, oni su morali da naprave betonsku kuću od 10 spratova pod zemljom, u mulju i blatu. Dvostruko su probili rok, trostruko ih više košta. Sem reke Save, tamo su visoke podzemne vode, tri potoka koja se ulivaju kao i 20 metara dubok mulj nekadašnje bare Venecije. Ono što je vlast zamislila, nemoguće je izgraditi – ističe Bakić.

Kao dodatni problem, naš sagovornik navodi to što se sve radi netransparentno i što ni struka, ni javnost ne znaju detalje gradnje.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela je nedavno krivičnu prijavu protiv Nikole Nedeljkovića, direktora kompanije Beograd na vodi i drugih odgovornih lica zbog oštećenja obaloutvrde na Savskom šetalištu. Iz Beograda na vodi odgovorili su da je došlo do „blažeg osipanja“ na delu obaloutvrde koji je zbog radova zatvoren za pešake. Oni su dodali da su takve situacije uobičajene tokom izvođenja radova, „a nastaju usled specifične prirode rečnog dna“.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd kaže za Danas da su krivičnu prijavu podneli ne samo zbog urušavanja, već zbog celokupnih radova koji su, kako ocenjuje, nezakoniti.

– Oni nemaju dozvole za rad na obaloutvrdi. To što rade je krivično delo. Da nemaju dozvole pričala je i ministarka Zorana Mihajlović još pre godinu i po dana. Urušavanje je posledica toga, a čak i da nije oštećena obaloutvrda, podneli bi krivične prijave – kaže Lazović, dodajući da je pitanje šta sve može da se desi na tom gradilištu.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je povodom napisa u medijima da se deo obalautvrde kod Beograda na vodi urušio i da u Kulama ima vode, da to nije tačno, da projekat nije ugrožen i da radovi nisu stali.

„Na obali je bila jedna poteškoća oko jednog dela oko urušavanja, ali to se dešava na svakom projektu. Imate problem, ali je bitno da se problemi rešavaju“, rekao je Mali dodajući da projekat Beograda na vodi ide „ne samo po planu nego unapred“.

Rade bez dozvole

„Kompanija ‘Beograd na vodi’, još od jula 2015. godine, obavlja intenzivne građevinske radove na Savskom šetalištu, iako za izgradnju kaskadnih terasa, dogradnju i izgradnju nedostajućih delova obaloutvrde, Ministarstvo nikada nije izdalo dozvolu, niti dalo saglasnost na projektnu dokumentaciju na osnovu koje se ovi radovi izvode“, navela je Inicijativa.

Krivične prijave

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih lica preduzeća koje radove izvode, a obuhvaćena su i odgovorna lica inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, za koje tvrde da su odbili da izvrše nadzor nad radovima.