Ugovor o saradnji na postavljanju balon hale na Zlataru potpisale su pre desetak dana Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu turizma i Ivana Novaković, direktorka Turističko-sportskog centra „Zlatar“, koji je ovaj projekat kandidovalo na republičkom konkursu u okviru Programa raspodele i korišćenja subvencija namenjenih projektima za razvoj turizma u 2015. Sporazumom je precizirano da bi dvorana trenažnog karaktera trebalo da bude završena najkasnije do sredine marta naredne godine. Balon hala biće postavljena na površini od oko 1.150 kvadratnih metara, a osim multifunkcionalnog terena za mali fudbal, odbojku, košarku i rukomet, u okviru objekta biće izgrađeni i prateći sadržaji sa pomoćnim prostorijama, kao što su svlačionice, kotlarnica i mini kafe-bar.

Turističko-sportski centar i opštinska Direkcija za izgradnju započeli su ovih dana proceduru vezanu za pribavljanje svih potrebnih dozvola i dokumentacije, idejni projekat je gotov, a uskoro će „na stolu“ biti i glavno projektno rešenje. U ova dva javna preduzeća očekuju da bi, ukoliko se bude ispoštovala planirana dinamika, radovi trebalo da počnu najkasnije do sredine oktobra.

– Multifunkcionalna balon hala je značajan dodatni sadržaj u turističkoj ponudi, kojim će se unaprediti kvalitet usluge posebno u ciljnoj grupi sportista svih uzrasta i kategorija. Za pripreme ekipa na Zlataru u poslednje dve godine vlada izuzetno interesovanje, a u strukturi gostiju hotela „Panorama“ najbrojniji su upravo sportisti, kako iz zemlje, tako i inostranstva, kaže Ivana Novaković i dodaje da su se dosadašnje primedbe sportskih ekipa uglavnom odnosile na udaljenost gradsko-sportske dvorane u centru grada od turističke zone, kao i na nedovoljan broj trim, pešačkih i biciklističkih staza, takođe važnih za kondicione i druge pripreme sportista.

U lokalnoj samoupravi očekuju da će postavljanje trenažne dvorane rezultirati i povećanjem broja gostiju i ostvarenih noćenja, sa krajnjim efektima u vidu povećanja prihoda, novih zapošljavanja i očuvanja radnih mesta.

– Značajno je što su u resornom ministarstvu prepoznali značaj jednog ovakvog projekta, čijom ćemo realizacijom poboljšati infrastrukturu na Zlataru. Planiramo i da kroz rebalans budžeta iz opštinske kase obezbedimo dodatnih miliona dinara neophodnih za završetak radova na izgradnji dvorane, ističe Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš.