Bamije: Postoje dokazi o korupciji u Euleksu 1foto EPA/VALDRIN XHEMAJ

Marija Bamije, nekadašnja tužiteljka Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks), poslala je zahtev kosovskom parlamentu da podnese izveštaj o skandalima i korupciji u Euleksu.

Ona je zatražila da svedoči pred skupštinskim Odborom za zakonodavstvo nakon što je to nedavno uradio bivši sudija Euleksa Malkom Simons.

U svom pisanom zahtevu, Bamije je istakla, prenosi Ljajmi, da postoje dokazi o mešanju u suđenja, o korupciji i drugim nezakonitim radnjama u Euleksu.

Uz zahtev, ona je priložila dva važna dokumenta koja predstavljaju dokaze o njenim tvrdnjama.

Bamije očekuje da će ubrzo dobiti odgovor od kosovskog parlamenta. Njen zahtev podržala je Alijansa za Budućnost Kosova, koja je zatražila da bivša tužiteljka Euleksa dobije dozvolu da svedoči pred kosovskim poslanicima.

“Legitimno je da kosovski parlament sasluša Bamije, i ako postoje dokazi, da se pozabavi tim problemima”, navodi se u saopštenju ABK.

Bamije je podržala Simonsa i njegove tvrdnje o skandalima i korupciji u Euleksu. Podsetimo, on je pred kosovskim poslanicima, između ostalog rekao, da je Euleks poslao veliki broj predemta radnih zločina u kojima se sumnjiče Srbi u Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, kao i da je imao cilj da sa političke scene Kosova ukolni “velike” ribe, poput Olivera Ivanovića.

Bamije je za Danas potvrdila Simonsovu priču o prebacivanju predmeta ratnih zločina u Beograd, jer je, kako nam je rekla, pronašla 400 slučajeva, među kojima su bili optuženi i Srbi, a koji nisu edvidentirani.

Inače, Bamije je prvi put javno govorila o navodnim skandalima i korupciji u Euleksu još 2014. godine.

Od tada svoje tvrdnje pokušava da dokaže, najpre u medijima, ali potom i na sudu, s obzirom na to da je tužila Euleks pred britanskim upravnim sudom u Londonu. U Euleksu odbacuju tvrdnje Simonsa i Bamije o korupciji u toj misiji.