… odgovarajući na pitanje šta su mu bili prioriteti kada je preuzeo ovu funkciju pre pola godine. „Prioriteti su bili izlazak iz vanredne situacije koja je uvedena zbog nedostatka zdrave pijaće vode, obezbeđivanje zdrave pijaće vode kako za stanovnike u gradu uključujući i seoska naselja. Odmah smo krenuli sa strateškim planiranjem vodosnabdevanja, i počeli osposobljavanje postrojenja reversne osmoze koje postoji preko 10 godina a nije radilo ni mesec dana. Planiranje nove sanitarne deponije, uređenje saobraćajnica, proširenje fekalne i kanalizacione mreže, proširenje toplifikacione mreže, velika ulaganja u škole i vrtiće, kao i proširenje mreže zdravstvenih ambulanti, i ulaganja u sport, kulturu, sa posebnim akcentom na razvoj turizma. Ali prioritet nad prioritetima jeste stvaranje uslova za privlačenje privrednih investicija i otvaranje novih radnih mesta“, ističe Spasović.

*S obzirom na to da razvoj grada i privlačenje investitora ističete kao prioritet, šta je u tom smislu učinjeno tokom 2016. godine?

– U oktobru mesecu grad Požarevac je prodao deo zemljišta austrijskoj firmi „Immofinanz“ koja će do kraja 2017. na tom prostoru otvoriti moderan ritejl park Stop šop. Ovo je ujedno i prva velika strana direktna investicija u našem gradu u poslednjih 30 godina. Kompletna investicija vredna je oko 10 miliona evra i planirano je da se u njemu uposli oko 300 Požarevljana. NJihov dolazak nas raduje i zbog toga što su u ovoj kompaniji procenili da će kupovna moć na ovoj teritoriji biti u narednim godinama u porastu, te nam i to govori da smo na dobrom putu.

*Sledeći koraci u pravcu ulaganja u potencijale grada i očekivani efekti?

– U cilju dovođenja investitora Grad Požarevac je preduzeo niz aktivnosti, pored uređenja nove industrijske zone veličine 10 hektara, krajem prošle godine Grad je kupio DP Šećerana u stečaju, ukupne površine od 22 hektara i 40.000 kvadratnih metara poslovnog prostora koje čine uglavnom fabričke hale u dobrom stanju. Kupili smo i deo preduzeća Putogradnja, tako da smo krenuli u revitalizaciju stare industrijske i tu nećemo stati već ćemo u doglednom periodu otkupiti i nekadašnji MIP (Mesna industrija Požarevac). Time bi kompletno zaokružili celinu koja bi se zvala industrijska zona grada Požarevca. Završena je gasifikaciona mreža i očekujemo da će početkom sledeće godine biti puštena u rad, nova industrijska zona imaće svu potrebu infrastrukturu. Paralelno, pristupili smo i izradi strateških urbanističkih dokumenata odnosno u toku je izrada Plana detaljne regulacije. U izradi je i Strategija održivog razvoja, u međuvremenu je grad doneo i niz ostalih lokalnih akcionih planova koji su godinama čekali na svoje donošenje. Sve to poslaće jasniju sliku investitorima o ozbiljnoj nameri grada da im pruži povoljnu poslovnu klimu.

*Da li za realizaciju planova razvoja Požarevca imate dovolju podršku Vlade Srbije i njenih ministarstava?

– Požarevac ima veliku podršku svih ministarstava, što ne tako davno i nije bio slučaj. Ovde u Požarevcu smo u šali govorili da su proteklih godina lokalni funkcioneri most na Moravi koji je na putu za Beograd shvatali kao „kineski zid“ i retko ga prelazili. To smo promenili i danas smo moji saradnici i ja često u ministarstvima, ali i ministri dolaze kod nas. Parafraziraću misao našeg premijera Aleksandra Vučića da moramo svoje navike i svi zajedno rešavati probleme u gradu. Mogu da kažem da imamo odličnu saradnju sa kabinetom Vlade Srbije, i da bez njihove brze i nesebične pomoći, bukvalno ne bismo mogli realizovati neke projekte. Podsetiću samo na posete Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova, Rasima LJajića, ministra turizma i trgovine, koji je pomogao da posle više od 70 godina izvršimo rekonstrukciju tribina i štala na hipodromu u Požarevcu, Nele Kuburović, ministarke pravde, Aleksandra Vulina, ministra za rad, a intenzivnu saradnju imamo i sa „resornim“ ministarstvom – za državnu upravu i lokalnu samoupravu i to kako sa prethodnom ministarkom Kori Udovički, tako i sa aktuelnom Anom Brnabić.

*Godinu na izmaku obeležili su brojni infrastrukturni radovi.

– Od prvog trenutka imenovanja konstantno radimo na podjednakom poboljšavanju infrastrukture i u gradu i u selu. Trudili smo se i uspeli da podignemo procenat izvršenja investicija koji je krajem novembra iznosio 70 odsto, dok je pre dve godine on bio ispod 30 odsto. To nam je donelo preko 25 kilometara nove asfaltne mreže i preko 30 kilometara atarskih puteva. Primera radi, novac namenjen za sređivanje atarskih puteva utrošen je ne samo iz tekuće već i iz prethodnih godina. Kada govorimo o seoskim naseljima, jedna od prvih odluka nam je bila da se već početkom 2017. ukine neopravdan namet plaćanja javne rasvete od strane samih meštana. Neke od najvećih investicija u uređenju ulica su Knez Milošev venac vrednosti 47 miliona dinara, Šumadijska 30 miliona dinara, ulica u Starom Kostolcu vrednosti oko 10 miliona dinara, Hilandarska oko 8 miliona dinara… Za godinu dana JP Toplifikacija je ugradila preko 40 kilometara cevi u mrežu odnosno toplifikaciona mreža je proširena za preko 20 kilometara u ukupnoj vrednosti preko 500 miliona dinara.

*Koliko grad bine o potrebama mladih?

– Grad je u ovoj godini uložio značajna sredstva u škole – oko 100 miliona dinara, a naredne će ta ulaganja biti na isto tako visokom nivou, nema škole u kojoj nešto nije urađeno. Od većih investicija navešću zamena kompletne stolarije u OŠ „Jovan Cvijić“ u Kostolcu kao i na zgradi Gimnazije u Požarevcu, obnovljen je parket u OŠ „Desanka Maksimović“ po prvi put od kada je otvorena ova škola, radi se fasada na Medicinskoj školi, elektroinstalacije su sređene između ostalih u školama „Dositej Obradović“, „Kralj Aleksandar“, rečju nema objekta gde nešto nije rađeno a nastavićemo sa takvim trendom i u 2017. godini. Pohvalio bih i društvenu odgovornost preduzetnika iz Požarevca koji su svojim donacijama doprineli uređenju škola. Povećane su stipendije za najbolje učenike i stavljen je poseban akcenat na vrtiće i predškolsko obrazovanje. Dodeljene su stipendije za 50 studenata, a od sledeće godine stipendiraćemo i deset studenata na master studijama.

*A kad je reč o zdravstvu i zdravlju građana?

– Značajna sredstva su uložena i u zdravstvo, zamenjena je stolarija na zgradi Medicine rada, uređen je hol u Domu zdravlja i nabavljeni su aparati koji su godinama nedostajali ovoj ustanovi. Namera je da se ulaganjem u primarnu zdravstvenu zaštitu rastereti sekundarna. Ulaganja u sport su značajna, iz gradske kase u ovoj godini je izdvojeno 63 miliona dinara za podršku lokalnim sportskim organizacijama i još 10 miliona za omladinski sport, u narednoj godini ta suma će se povećati za još 2 miliona dinara kao podrška lokalnim sportskim organizacijama.

*Smatrate li da se dovoljno ulaže u mesne zajednice i sela?

– U ovih šest meseci su izdvojena značajna sredstva za gradske i seoske mesne zajednice ali u narednoj godini ta ulaganja će biti još veća zato što svi građani sa teritorije Grada Požarevca zaslužuju da imaju jednake uslove za život, što je i jedan od prioriteta ove vlasti. Lokalna samouprava ima plan kapitalnih investicija koji se odnosi na širenje gradske kanalizacione mreže (fekalne i kišne), naravno i vodovodne, kao i širenje toplifikacione mreže, planovi za rekonstrukciju, obnovu, modernizaciju škola u gradskim i seoskim naseljima. Važno je ispuniti i osnovnu funkciju budžeta da bude izbalansiran i da se ravnomerno razvijaju seoska i gradska naselja, tako je ove godine svaka seoska i gradska mesna zajednica dobila minimalno po jednu asfaltiranu ulicu, kao i rekonstrukciju postojećih i otvaranje novih ambulanti posebno u seoskim naseljima.

*Značajan adut Požarevca su turistički potencijali?

– LJubičevske konjičke igre od ove godine su pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, što ovoj manifestaciji daje posebno mesto na turističkoj mapi. Sistemska promena samog organizovanja manifestacije dovela je do toga da ovogodišnje igre ostanu zapamćene po rekordnom broju takmičara iz inostranstva ali i posetilaca kako na samom sportskom događaju na Hipodromu, tako i na pratećim manifestacijama u gradu. Sve je to rezultiralo dobijanjem Velike zlatne medalje Novosadskom sajma za multimedijalni spektakl otvaranja 53. LJubičevskih konjičkih igara, na šta smo posebno ponosni. Svesni da nas to dodatno obavezuje, učinićemo sve da ova manifestacija ubrzo stane rame uz rame sa najvećim manifestacijama u Srbiji, ali i u regionu. Građani su imali priliku da uživaju na koncertu Bijelog dugmeta kome je prisustvovalo preko 20.000 ljudi, za Novu godinu će nastupiti Van Gog, što pokazuje našu nameru da renomiranim izvođačima privučemo posetioce ne samo iz Braničevskog okruga, već i iz čitave Srbije i inostranstva. Novogodišnje ukrašavanje grada je po mom mišljenju, ali i mnogih građana sa kojima sam razgovarao, najlepše u poslednje vreme, a ocenu da je najlepše u Srbiji dali su i građani Srbije na raznim forumima.