Madridski klub je pred poslednju utakmicu u Primeri ove sezone prvi sa tri boda prednosti, pa finalisti Lige šampiona odgovara i nerešen rezultat dok će katalonski klub samo u slučaju pobede zadržati titulu u svom gradu. Tek treći put u istoriji se događa da u Primeri poslednje kolo odlučuje šampiona, a spisak razloga zašto je ovim timovima titula potrebna je podugačak. Ukoliko Atletiko ispusti titulu imaju priliku da se uteše u finalu Lige šampiona protiv gradskog rivala Reala, dok je Barseloni jedina šansa za spas sezone u kojoj se nisu proslavili ako se uzmu u obzir prethodne godine.

– Želimo da osvojimo titulu. Posle svega što se dogodilo, želimo da posvetimo titulu Titu Viljanovi. On bi sigurno želeo da pobedimo, mnogo je voleo ovaj klub. Srećni smo jer je sudbina i dalje u našim rukama. Bilo bi lepo da završimo sezonu pobedom, biće to veoma važna titula – izjavila je prva zvezda kluba Lionel Mesi i još jednom odala počast bivšem treneru Viljanovi, koji je nedavno preminuo posle višegodišnje borbe sa kancerom.

Atletiko je sa trenerom Dijegom Simeoneom pobrao sve simpatije ljubitelja fudbala koji nisu navijači Reala ili Barselone, a ukoliko osvoje titulu bila bi to prva za ovaj klub posle 1996. godine.

– Ne možemo da gledamo u prošlost, moramo da se fokusiramo na sadašnjost. Imamo istorijsku šansu da osvojimo i domaću ligu i Ligu šampiona – izjavio je kratko kapiten Atletika Gabi Fernandez.

Iako je bilo bojazni da Dijego Košta neće nastupiti za Atletiko, trener Dijego Simeone potvrdio je u petak da će španski napadač biti starter i dodao da više od svega želi da njegov tim uđe u istoriju.