Bekim Bljakaj: Od ukupnog broja nestalih tokom ratnih sukoba na Kosovu, više od 400 su Srbi 1Priština Foto: Pixabay/LNLNLN

Direktor Fonda za humanitarno pravo na Kosovu Bekim Bljakaj rekao je za KTV da su od ukupnog broja nestalih tokom ratnih sukoba na Kosovu, više od 400 Srbi, objavili su kosovski mediji.

Bljakaj je, kako navodi portal KoSSev, rekao da bi kosovska starna trebalo da radi na lociranju ovih žrtava, dokazujući tako da ostvaruje pravo članova porodica da imaju saznanja o svojim najmilijima.

„Više od 400 ljudi koji se nalaze na spisku nestalih pripadaju srpkoj zajednici i njihova tela moraju biti negde na grobljima na Kosovu. Kosovska strana mora da učini sve da locira mesta gde su srpske žrtve, pošto je Fond za humanitarno pravo godinama tražio da pitanje nestalih bude na dnevnom redu“, rekao je Bljakaj gostujuć u emisiji Desk.

Prema njegovim rečima, srpska strana takođe tačno zna gde su masovne grobnice i tela nestalih sa Kosova.

„Jedini siguran način da se to dokumentuje i ovo je trebalo da se dogodi, jer čak i sa međunarodnim konvencijama, porodice nestalih osoba imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim najmilijima, ali jedini način da to dokažu su arhive iz kojih će, pretpostavljam, ove informacije u bliskoj budućnosti da ‘procure'“, rekao je Bljakaj.

Šef jedinice Komisije za nestala lica Kosova Kuštrim Gara naveo je, gostujući u istoj emisiji, da je Srbija odložila rok za otvaranje arhiva bivše jugolovenske vojske, bivše policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i da nije dozvolila pristup tim arhivama.

Direktor Instituta za sudsku medicinu Kosova, Arsim Grdžaljiu ocenio je da srpska strana kasni u vezi sa iskopavanjima na mestima za koje se sumnja da su masovne grobnice, uključujući i Kiževak i Rudnicu.

Rekao je i da se radi na još pet lokacija u blizini Novog Pazara i u rudniku.

„Proverili smo, ali normalno, za postupak je neophodno izdavanje naloga iz Srbije. Sada imamo stagnaciju, jer se pretpostavlja da mi na našoj strani na Kosovu ne radimo ništa, u nekom obliku reciprociteta“, dodao je Grdžaljiu, a preneo KoSSev.

U emisiji na KTV iznet je podatak da se 1.632 osobe na Kosovu vode kao nestale.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.