Foto: Vlada Srbije

Ovu vest danas su u Cirihu ekskluzivno objavili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i osnivač organizacije „World Minds“ Rolf Dobeli. Organizacija „World Minds“ usmerena je na promociju inovacija kojima se unapređuje način na koji moderni svet funkcioniše i fundamentalno menja život savremenog čoveka. Beograd će tako biti svetski centar za razmenu prestižnih inovativnih rešenja u oblasti robotike, astorfizike, medicine, molekularne biologije, psihologije, marketinga, umetnosti, sporta. Poseban fokus biće na učešću mladih istraživača, studenata na doktorskim i post-doktorskim studijama iz Srbije i celog regiona.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, pod okriljem švajcarske organizacije, a na inicijativu predsednika Srbije i Vlade Srbije, Beograd će postati prvi grad, posle Ciriha, u kome će se održavati godišnji skupovi članova ove ugledne svetske organizacije. Tokom posete delegacije švajcarskih privrednika Srbiji ove jeseni, predsednica Vlade je inicirala da Beograd bude domaćin ovih simpozijuma, šo je na danšnjem skupu i potvrđeno.

Kreiranje novih znanja i pristup najnovijim otkrićima iz čitavog sveta jeste osnov moderne ekonomije, naučnog, društvenog i kultrunog napretka i jačanja konkurentnosti jedne države. Zbog toga je Vlada Republike Srbije odlučila da započne partnerstvo sa prestižnom švajcarskom orgnizacijom koja će pomoći da u našu zemlju dovedemo najumnije ljude današnjice i pružimo priliku domaćim stručnjacima da sa njima razmene iskustva i predstave svoja dostignuća.

„World Minds Belgrade“ okupljaće inovatore, naučnike, biznis lidere i umetnike, koji će na inspirativan način predstavljati ideje novog doba. Činjenica da je švajcarski ”World Minds” izabrao Srbiju za svog prvog partnera priznanje je našoj zemlji i najbolji je dokaz potencijala koje Srbija ima”, naglasila je predsednica Vlade Ana Brnabić tokom obraćanja na simpozijumu u Cirihu.

„World Minds“ je osmišljen tako da govornici prezentuju najzanimljivija i najnovija otkrića u inovacijama i nauci i drugim oblastima društvenog delovanja. Održava se u decembru, kako bi bila predstavljena najbolja rešenja te godine iz celog sveta o kojima se na skupu razgovara.

Okupljanje lidera iz brojnih, često i raznorodnih oblasti omogućava razmenu ideja koje pokreću potpuno drugačije sagledavanje sveta, što je glavni je princip rada ove organizacije. Prvi od tri dogovorena skupa odžaće se u maju 2019. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Vladi Srbije će u organizaciji događaja podršku pružiti i Inicijativa digitalna Srbija.

Regionalna zajednica inovatora, naučnika i mislioca okupljena oko „World Minds Belgrade“ postaće deo šire mreže među čijim najeminentnijim članovima su i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Kurt Vitrih, filozof i predavač na Londonskoj školi za ekonomiju (London School of Economics) Džon Grej, direktor centra u berlinskom Maks Plank Institutu Gerd Gigerencer, ekonomista Pol Romer i drugi. Podsećamo da je na šlogodišnjem simpozijumu „World Minds“ u Cirihu govorio tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić, dok je Ana Brnabić učestvovala kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Pored predsednice Vlade i njenog tima, na ovogodišnjem World Minds simpozijumu u Cirihu, Srbiju su predstavljale Snežana Jovanović, ambasadorka Srbije u Švajcarskoj, Veronika Tasić, izvršna direktorka Inicijative Digitalna Srbija i dr Vesna Crnojević Bengin sa Biosens instuta u Novom Sadu.