Beograđani traže zaštitu od buke pred Evropskim sudom za ljudska prava 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Zbog buke iz ugostiteljskih objekata i nečinjenja domaćih vlasti, grupa građana iz Beograda podnela je ove nedelje Evropskom sudu za ljudska prava zahtev da naloži Republici Srbiji da sprovodi svoje zakone, saopštilo je danas udruženje „Beograđani protiv noćne buke“.

Pozivajući se na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, građani iz raznih delova Beograda i dva udruženja obratili su se Sudu u Strazburu navodeći da im je „zbog nesnosne buke iz gradskih klubova i kafića ugroženo pravo na poštovanje doma, privatnog i porodičnog života, kao i da su izloženi mučenju, ponižavajućem i nečovečnom postupanju, i o tome podneli dokaze“.

Obraćanje evropskom sudu usledilo je pošto je Prvi osnovni sud u Beogradu početkom juna doneo presudu u korist stanara Cetinjske ulice, konstatujući da Grad Beograd nije preduzeo sve mere koje ima na raspolaganju da bi građane zaštitio od buke.

U saopštenju piše da gradska uprava „nijednom rečju nije reagovala na presudu, a buka u gradu postala je nesnosna nakon popuštanja epidemioloških mera i izjava zamenika gradonačelnika Beograda (Gorana Vesića) da grad ‘sada slavi život’ i da će ‘ovog leta živeti punim plućima'“.

„Očekujemo da će Evropski sud za ljudska prava razumeti ozbiljnost povrede naših prava i naložiti našoj državi da buku u životnoj sredini svede na zakonom propisane nivoe. Nadamo se odgovoru u narednih nekoliko nedelja“, izjavila je Marina Mijatović, advokatica podnosilaca zahteva.

Udruženja „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku“ i „Beograđani protiv noćne buke“ poručuju da gradska uprava obmanjuje javnost tvrdnjama da su potrebni novi propisi da bi se ovaj problem rešio, jer postojeći zakonski okvir već nudi rešenja“.

Ta dva udruženja pozivaju ne samo Beograđane, već i građane iz drugih gradova i manjih mesta u Srbiji, da im se jave i priključe novom obraćanju Sudu za ljudska prava, koje je u planu tokom jula.

Evropskom sudu za ljudska prava mogu se obratiti svi građani zemalja članica Saveta Evrope, kao potpisnica Evropske Konvencije o ljudskim pravima, koji smatraju da su im povređena prava propisana ovom konvencijom, ukazuje se u saopštenju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.