FOTO:Jean Scheijen/Freeimages

Gostujući u Dnevniku Radio televizije Srbije (RTS) ona je rekla da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovelo anketu i prikupilo podatke o socijalno ugroženim porodicama u Srbiji kojima je potrebna pomoć i istakla da će ove godine projekat besplatnih udžbenika biti proširen i na srednju školu.

„Želimo priču da stavimo u zakonski okvir. Udžbenici su pre bili svima dostupni u prva četiri razreda, a onda smo ograničili samo za siromašnije porodice, zatim socijalne slučajeve. Svi su mogli da se prijave u maju, a do 20. Juna bi trebalo da donesu dokaze koje će ministarstvo proveriti“, rekla je Lužanin.

Državna sekretarka ističe da na sajtu postoje informacije o udžbenicima koje koristi svaka škola, pa tako učenik može tačno da sazna koji paket mu treba:

„Prvi put su otvoreni podaci i svako može da proveri ko,gde, šta koristi. Na roditeljima je da prate šta se događa, šta dete koristi“.

Za tri godine se očekuje da cene udžbenika svuda budu iste, da se ne dešava da su u školama različiti paketi.

„Zatekli smo da 901 predmet u srednjim stručnim školama nije imao materijale za rad. Ministarstvo je uvelo priručnike za te škole“, rekla je Lužanin.

Po njenim rečima, „Enik-narik centar“ za priznavanje diploma od prvog oktobra primio 760 zahteva za priznavanje diplome, da 800 još čeka na predaju, a rešeno je 329. Ističe da je 10 odsto dobilo negativno rešenje a ostalo pozitivno:

„Kada se jednom oceni program naredni kandidat koji dođe bude rešen u roku od dve, tri nedelje. Svaka diploma traži dobru proveru i trudimo se da dobro proverimo sve“.