Mladićevi advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili od Haškog tribunala da presuda Mladiću bude odgođena radi lekarskog pregleda koji bi obavio tim lekara iz Srbije i da se postupak obustavi kako bi se utvrdilo da li je Mladić uopšte zdravstveno sposoban za izricanje presude, podseća Radio slboodna Evropa.

Po tvrdnjama odbrane, Mladićevo zdravstveno stanje stalno se pogoršava, a usled rizika od novog moždanog udara ili infarkta, neophodno je bolničko lečenje.

Tužilac Peter MekKloski je u odgovoru naveo da odbrana nije uspela da potkrepi tvrdnje da Mladić nije zdravstveno sposoban za suđenje.

„Odbrana nije ni na koji način opravdala zahtev i svoje tvrdnje. Tokom čitavog procesa suđenja nezavisni tim medicinskih stručnjaka je opsežno pratio zdravstveno stanje optuženika. Njihov izveštaj je pokazao da je optuženi sposoban za učešće na suđenju i izricanje presude“, navodi se u odgovoru haškog tužioca.

Pretresno veće Haškog tribunala takođe je potvrdilo da optuženi „nema nikakvih akutnih medicinskih problema” koji dosad nisu tretirani.