"Novinarke protiv nasilja prema ženama": Apel za izveštavanjem bez senzacionalizma 1Foto: IMDB; Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ ponovila je apel medijima da o tvrdnji glumice Danijele Štajnfeld da je silovao glumac Branislav Lečić izveštavaju bez senzacionalizma. Povod za ovo saopštenje jesu naslovne strane listova današnjih izdanja tabloida. 

Podsećamo uredništvo „Kurira“ da je vizuelna oprema teksta sastavni deo medijskog izveštavanja, te da objavljivanje fotografije iz predstave u kojoj su Štajnfeld i Lečić igrali, odnosno scene u kojoj mu ona sedi u krilu, može da odvrati mnoge žrtve od prijavljivanja seksualnog nasilja, navodi se us saopštenju.

Kako se dalje precizira kada je reč o „Srpskom Telegrafu“ i kolažu fotografija sa Instagrama Danijele Štajnfeld, podsećamo da je, prema Kodeksu novinara Srbije, prećutkivanje činjenica izjednačeno sa iznošenjem neistina. Navodni „vulgarni“ natpisi koje je Štajnfeld stavljala na Instagram, deo su promocije jednog brenda, što se na njenom Instagramu vidi, ali je Srpski Telegraf to prećutao svojim čitaocima.

„Međutim, sve i da Štajnfeld jeste žena koja ostavlja lascivne poruke i slika se u provokativnim pozama, to ne sme biti upotrebljeno protiv nje, jer se tako šalje poruka da žena može da bude žrtva samo ako je „idealna žrtva“, što je daleko od istine. Svaka žena je u riziku od seksualnog napada, bez obzira na bilo koju ličnu karakteristiku i mediji su dužni da to uzmu u obzir prilikom izveštavanja o osetljivim temama“, zaključuje se u saopštenju.

Grupa podseća sve medije da za rešavanje dilema o izveštavanju mogu da konsultuju Smernice za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama koje su dostupne na ovom linku.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “„Novinarke protiv nasilja prema ženama“: Apel za izveštavanjem bez senzacionalizma”

  1. Mnogo sam čitao u medijima novosti i mogu reći da svaki medij vuče na svoju stranu. U nova s sam se jako razočarao, međutim sada sam vrlo skeptičan i po pitanju lista „danas“ koji je otkupila UNITED MEDIA. Ova firma vrši cenzuru i uništava sve dobre voditelje i novinare. Verujem da ćete isto proći i vi u listu „danas“, tj. bili ste nezavisni, sada imate autokratu koji je isti kao i Vučić i SNS. Jako sam razočaran jer i vi počinjete da objavljujete novosti pristrasno uz cenzuru mišljenja pojedinaca koja ne odgovaraju vašim autokratama. Razmislite dobro šta radite, narod je u pitanju.

    • Bravo za komentar. Nova s je Informer sa manje drecavim bojama, a malo manje i psuju. Ali crno beli pogled na sve, manipulusanje i činjenje svih gluposti protiv kojih se navodno bore, sudjenje i predudjivanje u novinama itd. je više nego degutantno. Hvala bogu Danas još uvek nije krenuo tim putem i ako ne znam gde se dede moj drugar super moderator.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.