Osim Terzića, koji je bio jedan od kandidata na prethodnom neuspešnom konkursu, prijavila su je još tri „stara“ kandidata – Snežana Stanojković, pomoćnica tužioca za ratne zločine, Milan Petrović, prvi zamenik tužioca za ratne zločine i trenutni rukovodilac Tužilaštva i Đorđe Ostojić, zamenik republičkog javnog tužioca. Jedini novi kandidat je Obrad Perić, sudijski pomoćnik u Trećem osnovnom sudu u Beogradu.

Naši pravosudni izvori navode da će Državno veće tužilaca (DVT) ocenjivati programe kandidata prema Pravilniku o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata, s tim što će DVT ovoga puta pokušati da iskoristi neke modalitete tog dokumenta, kako se ne bi ponovile greške sa konkursa iz prošle godine.

Kako nam je rečeno, „stari“ kandidati mogu da iskoriste svoje programe organizacije i unapređenja Tužilaštva za ratne zločine za period od 2016. do 2022. sa prethodnog konkursa, a mogu i da DVT-u pošalju nove. Međutim, kako tvrde naši izvori – ako se Terzić, Stanojkovićeva, Petrović i Ostojić odluče da iskoriste svoje stare – DVT će ponovo ocenjivati njihove programe, i to drugačije nego prethodni put. Nakon brojnih primedbi stručne javnosti u vezi sa ocenjivanjem kandidata na prošlom konkursu, poput toga da su neki kandidati nestručni i da nemaju dovoljno iskustva, a da su obijali maksimalan broj poena, pojedini članovi DVT, koji su i sami kritikovali Pravilnik, sada će insistirati na njegovoj drugačijoj primeni.

Podsetimo, pravni stručnjaci tvrde da je, na primer, Stanojkovićeva zbog svog predloga da se uvede suđenje u odsustvu protiv lica nesrpske nacionalnosti trebalo da bude diskvalifikovana od strane DVT, a ona je, naprotiv, dobila maksimalan broj poena. I to uprkos lošoj oceni njenog neposrednog rukovodioca Vladimira Vukčevića. Maksimalan broj poena (70) imao je i Terzić. Inače, kako smo već pisali, Evropska komisija kritikovala je Srbiju zbog neizbora tužioca za ratne zločine, zbog čega je DVT nedavno morao opet da raspiše konkurs za tu poziciju. Iako je republička tužiteljka Zagorka Dolovac trebala da imenuje vršioca funkcije na poziciji na kojoj je godinama bio Vladimir Vukčević, ona to još nije učinila, pa je u međuvremenu trenutni rukovodilac Tužilaštva postao Milan Petrović.

Da bi novi tužilac bio izabran neophodno je da dobije 126 poslaničkih glasova. Prilikom decembarskog glasanja u Skupštini, za Terzića je glasalo 109 poslanika, za Stojkovićevu 75, Ostojića šest, dok su zamenici tužioca za ratne zločine Milan Petrović i Miroljub Vitorović (koji se ovoga puta nije kandidovao) dobili pet, odnosno sedam glasova. Nije se kandidovala ni Sonja Milićević, zamenica višeg javnog tužioca u Zaječaru, koja je bila jedan od kandidata na prethodnom konkursu.

Novi mandati za Bramerca i Merona

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun imenovao je sudiju Teodora Merona na novi mandat na funkciji predsednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove, dok je Serž Bramerc izabran za tužioca tog Mehanizma, koji je nasledio Haški tribunal. Novi mandat predsednika Merona će trajati do 30. juna 2018. pod uslovom da ponovo bude imenovan za sudiju Mehanizma, saopšteno je ih Haga. Kako je ukazano, Bramerc je imenovan za period od 1. marta 2016. do 30. juna 2018. godine.