Hrvatski biskupi su se juče, pred nekoliko stotina hiljada vernika, povodom praznika Gospe u propovedima dotakli gotovo svih bitnih društvenih i političkih pitanja koja pritiskaju zemlju, piše Večernji list i napominje da je biskup Valter Župan ustvrdio da su komunistički zločini strašni, kao i Hitlerovi.
„Statistike pokazuju da je komunizam doneo 100 miliona mrtvih, a Hitler 20.900.000. Reč je o ljudima, a ne brojkama. Ni (Josip Broz) Tito nije daleko od toga sa 1.129.000 mrtvih“, istakao je biskup Župan u prepunoj katedrali Uznesenja Marijina u Krku.
Biskup Juraj Jezerinac je u Kamenskom kod Karlovca rekao da Sotona pokušava ocrniti Crkvu i vernike, širi laž i mržnju, a hrišćanski život proglašava nazadnim i mračnim.
Govoreći o medijima u Hrvatskoj, on je ocenio da „ne poznaju govor ljubavi, nego samo mržnje“, da „napadaju na porodicu i veličaju homoseksualne brakove“ i „žele uništiti mladost“. Upozorivši na lažna obećanja levih i desnih, splitski nadbiskup Marin Barišić u Sinju je rekao da ima dovoljno naznaka da se današnje vreme nazove posthumanim, ako kapital potisne moral, a takođe je upozorio na nehumane pojave „plavih koverata“, mita, korupcije i zelenaštva.
Gospićki biskup Mile Bogović je ukazao da u Hrvatskoj ne postoji pravi sistem vrednosti.
„Neki se veličaju bez razloga, a neki ne dobijaju zasluženo priznanje. Ne može se doneti ispravan sud ako se krene od krivih polazišta“, rekao je on.