Foto: EFJ

Dodao je da mora da preokrene takvu retoriku i da čuva novinarstvo i slobodne medije.

„Nažalost vidimo mnogo pritisaka i pretnji prema srpskim novinarima“, rekao je Bjeregord i dodao da se taj broj samo povećava, sudeći prema platformi koju je Savet Evrope usvojio o slobodi štampe i bezbednosti novinara, gde se vide mnogi primeri represije i povrede prava novinara u Srbiji.

On ističe da se to mora promeniti dok ne bude prekasno. Osvrćući se na današnji sastanak sa predsednikom Vučićem, predsednik EFJ kaže da je zadovoljan što predsednik želi da sedne sa njim i delegacijom u misiji proučavanja medijskih sloboda.

„Važno je za predsednika da bude postojan i čvrst u svom stavu prema novinarstvu, prema slobodi medija, mora to da podržava. Ne sme da dovodi u pitanje bilo šta u vezi sa time, nema ali, jednostavno podržite slobodu štampe i tačka“, rekao je gost televizije N1.

Istakao je da je važno podržavati novinarstvo i rešavati slučajeve kada su novinari napadani, jer „ako imate nekažnjivost, pozivate na novo nasilje“. Dodaje da to treba da bude na vrhu liste prioriteta, da ti slučajevi budu rešeni.

„Pogledao sam nešto od materijala koje sam dobio, zbog toga kažem da se takav stav mora promeniti tako da on pomaže i podržava slobodne medije, ne treba da pokušava da pominje medije kao „strane plaćenike“, agente i tako dalje“, naveo je on.

Predsednik EFJ dodao je da mora da prokrene takvu retoriku, da čuva novinarstvo i slobodne medije. „Da ne verujem da treba da se borim za slobodu štampe, onda ne bih dolazio u ovakve misije, da razgovaram sa vama, sa predstavnicima vlasti, da nisam uveren da će se postići neki rezultat ne bih ovo radio“, naglasio je.

Kako je naveo, mora da se gleda na dugi rok i da mu je veoma drago što će se održati sastanak sa predsednikom, kao i da vidi da postoji interes da bude ovde. Bjeregord je rekao i da je na vlastima da zaštite novinare i da zaštite medijske slobode. Prema njegovim rečima, ne mogu zaštiti svakog novinara na svetu, ali mogu da stave ovo pitanje na dnevni red.

„Možemo ove slučajeve da pokažemo EU, da prikažemo sve, da se pobrinemo da se traži od države da odgovori o čemu se radi, zašto se to dešava, zašto napadaju novinare i šta će da se uradi po tom pitanju“, ocenio je Bjeregord.

On je istakao i da postoje dokazi o tome da se povećava broj pritisaka na novinare i medije.

„Ne slažem se sa ocenom premijerke da nema pritisaka na novinare u Srbiji, kao što sam i rekao. Pogledajte vebsajt Saveta Evrope sa svim primerima novinara koji su napadnuti, pritisak koji postoji, mržnju koja je usmerena“, rekao je gost N1 i dodao da je sitaucija sa medijskim slobodama sve gora.

„EU vrlo dobro zna kakva je situacija, moraju da budu vrlo čvrsti i nepokolebljivi kada se obraćaju predsedniku o uslovima koji treba da se ispune da se uđe u EU, sloboda medija mora da bude jedan od preduslova da Srbija uđe u EU“, smatra Bjeregord.