Bocan-Harčenko: Rusija podržava Srbiju u nastavku dijaloga Beograda i Prištine 1Aleksandar Bocan-Harčenko Foto: EPA-PETER-FOLEY

Rusija traži da se ispuni ono što je dogovreno Biselskim sporazumom, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, rekao je ruski ambarador Alaksandar Bocan Harčenko za Radio-televiziju Vojvodine.

Komentarišući nedavnu izjavu predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića u Moskvi da zbog pojačanog pritiska na Srbiju, Rusija i Kina treba da se uključe u dijalog Beograda i Prišine, ruski ambasadror smatra da se time traži “širi format posrednika u dijalogu”.

“Realnost je takva kakva je, dijalog se odvija pod okriljem Evropske unije. Beograd je pristao da se dijalog vodi u tom formatu, a mi smo dali podršku Beogradu u tom dijalogu“, rekao je ambasador Bocan-Harčenko u emisiji Pravi ugao.

On je dodao da Rusija stoji iza zahteva i Srbije da se mora ispuniti ono što je dogovoreno.

„Mi tražimo da se ispuni ono što je dogovoreno, mislim na Briselski sporazum. Stvaranje Zajednice srpskih opština, to je polazna tačka. Ono što je poznato jeste da nije ni započeto stvaranje ove zajednice”, smatra on.

Kako dofaje, “ovo je situacija koja smanjuje autoritet Evropske unije, jer ako se ne ispunjava ono što je dogovoreno, teško se može dalje pregovarati“.

Bocan-Harčenko smatra da nijedna odluka ne može biti doneta mimo Saveta bezbednosti UN, kao i da Rezolucija 1244 ostaje na snazi.

Kako kaže, Rusija nije imala zvaničan poziv za učešće u dijalogu na drugačiji način.

Rusija i Srbija imaju dobru saradnju, Srbija polazi od toga da je Rusija član saveta Bezbednosti “i mi nastupamo u tom formatu”: “Beograd nije ništa tražio od nas niti bi mi na taj način nešto tražili od Beograda, ali sarađujemo na najbolji način na osnovu zajedničkih interesa.”

Rezolucija 1244 govori o posebnom statusu Kosova, ali ne o Kosovu kao nezavisnoj državi, kaže ambasador.

“Rusija je spremna da razmotri nove aspekte, ali samo ako Srbija to želi. Ako poziva bude bilo, zvaničan poziv da Rusija učestvuje na drugačijem nivou, mi ćemo to razmotriti svakako“, rekao je Bocan-Harčenko.

Celu emisuju „Pravi ugao“ možete pogledati ovde

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.