Unija SDPS-SDP je početak izborne kampanje označila minule subote, kada je izabran novi Gradski odbor SDP za Novi Pazar. Lider ove unije i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je da je ova predizborna kampanja za predstojeće vanredne parlamentarne izbore početak intenzivne saradnje i da koalicija između ove dve partije „ima karakter strateškog partnerstva“

– U Novom Pazaru moramo da osvojimo 50 odsto glasova i pokažemo da je normalnost pobedila primitivizam. Jedan procenat manje smatraću neuspehom. To nam je potrebno da bi mogli lakše da formiamo vladu, u kojoj bi bilo manje stranaka i u kojoj bi bili stručni i odgovorni ljudi, spremni da se uhvate u koštac sa svim problemima, naglasio je lider SDPS i osnivač SDP i dodao da je lako da se dobije podrška za politiku koju vodi koalicija okupljena oko SNS jer „ima rezultate i plan“ kako da reši probleme. „Jedino ova koalicija i Vučić, i zbog popularnosti i zbog podrške imaju mogućnost da to urade“, poručio je Ljajić.

Skupu u Novom Pazaru prisustvovao je i potpredsednik SNS i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, koji je rekao da u Srbiji ima još „puno toga što mora da se uradi i više ne sme da se čeka“.

– Potreban nam je čist mandat, nova vlada koja će raditi za građane, a ne za sebe kao što su to neki radili. Naporno radeći, omogućićemo da svaki čovek u zemlji ima jednaku šansu za budućnost. To dugujemo svakom građaninu, istakao je Stefanović i dodao da mora da se razvije preduzetnički duh, da se ljudima vrati poverenje da se isplati rad, a „nova vlada, nova koalicija može da iznese teret tih reformi, koje će biti teške“.

BNS bila je partner SNS i na prošlim parlamentarnim izborima. Predsednik ove partije Mujo Muković pozvao je svoje sunarodnike da ne rasipaju glasove i podršku daju listi „Aleksandar Vučić – budućnost u koju verujemo“, koja je siguran pobednik na predstojećim izborima.

– Ovo je jedinstvena prilika da rešimo mnoga goruća pitanja u Sandžaku.BNS želi da se posveti sebi i bošnjačkom narodu u ovom regionu, naglasio je Muković i dodao da je, u odnosu na izbore 2012. godine, od manjinskih stranaka jedino BNS ostala partner SNS.

Kada je u pitanju najstarija bošnjačka partija, Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDAS), još se vode pregovori o stvaranju bošnjačke unije za učestvovanje na paramentarnim izborima. Zamenik predsednika ove stranke Šemsudin Kučević početkom ove sedmice razgovarao je sa predstavnicima Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) u Novom Pazaru, Narodnog pokreta Sandžaka (NPS) u Sjenici i Demokratskom partijom Sandžaka (DPS) u Prijepolju. Iz SDA su saopštili da je formiranje jedinstvenog bošnjačkog bloka „najbolji način da se štite bošnjački interesi“ i da bi nakon formiranja počeli razgovori sa ostalim manjinskim strankama o formiranju izborne liste nacionalnih manjina.

BDZ Sandžaka će, ipak, pokušati da uđe u republički parlament u koaliciji sa LDP. Informacija o zajedničkom učestvovanju na izborima ove dve partije je potvrđena. Koalicioni partneri su se sporazumom obavezali da će se zajedno zalagati za rešavanje statusa Bošnjaka u Srbiji i statusa Sandžaka u skladu sa evropskim principima i međunarodnim aktima o ljudskim pravima.

SDA kritikuje Ljajića

-Do juče smo slušali hvalospeve da on ima sigurnih 10 poslanika, a vidimo da se izborio za samo dva bošnjačka imena na listi SNS-a. Jedan je na dalekom 70. mjestu, a drugi čak na posljednjem, tek koliko da popuni listu, saopštava SDA Sulejmana Ugljanina. U ovoj stranci Rasimu Ljajiću zameraju da njegova „računica više nema dodirnih tačaka sa Bošnjacima, ni u kom pogledu“. „SDA Sandžaka računa na veći broj predstavnika u opštem interesu Bošnjaka, a Rasim Ljajić i njegove stranke samo na lične interese“, zaključuje partija Sulejmana Ugljanina.

Ćorović na listi DS

Aida Ćorović, aktivistkinja i bivša direktorka nevladine organizacije Urban -in iz Novog Pazara biće kandidatkinja na poslaničkoj listi DS Dragana Đilasa. Demokratska stranka na poslaničke izbore 16. marta ide na zajedničkoj listi s Novom strankom, Demokratskim savezom Hrvata Vojvodine, Udruženim sindikatima Srbije „Sloga“, Bogatom Srbijom i aktivistima za demokratiju i ljudska prava.

Elfić na listi nacionalnih zajednica

Novi Pazar – Emir Elfić, predsednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) i poslanik u poslednjem sazivu Skupštine Srbije biće nosilac liste koalicije „Lista nacionalnih zajednica“ na vanrednim parlamentarnim izborima. Koalicioni sporazum u Subotici potpisali su BDZ, Demokratska zajednica Hrvata, Pokret mađarske nade, Mađarski građanski savez i Stranka mađarskog jedinstva.

– Glavni razlog našeg zajedničkog nastupa leži u stavu da se dosadašnji metod ostvarivanja prava nacionalnih zajednica, kroz delovanje određenih političkih subjekata uz velike partije nije dobar i nije dao zadovoljavajuće rezultate. Drugi razlog je potreba za decentralizacijom i regionalizacijom Srbije, rekao je Elfić nakon potpisivanja koalicionog sporazuma. Prva dva mesta na koalicionoj listi imaće predstavnici BDZ. Elfić je 2012.godine bio na listi ove koalicije koja se tada zvala „Sve zajedno“ i drugi mandat u republičkom parlamentu im je izmakao za hiljadu glasova. S. N.