Božo Prelević: Policija može ali neće da otkrije napadače 1Božo Prelević Foto: www.mc.rs

Nalogodavci sigurno neće otkriti svoje ljude, niti će nasiljeno biti procesuirano, saglasni su sagovornici Danasa.

Na fotografijama koje je Danas objavio, jasno se vide nabildovani momci u crnim majicama kako vuku i dave novinare i aktiviste ispred Skupštine 31. maja, na dan Vučićeve zakletve. Na dve fotografije vide se i pripadnici MUP-a koji okreću glave, praveći se da ne vide nasilje koje stranačko obezbeđenje sprovodi nad građanima, dok to isto obezbeđenje ima i motorole.

Advokat i bivši ministar policije Božo Prelević kaže za Danas da motorolu mogu da dobiju samo oni čija je mreža registrovana. Privatne firme za obezbeđenje, dodaje, mogu da imaju motorolu samo ako im je po zakonu dozvoljena frekvenca, a pitanje za policiju je čija je frekvenca na skupu korišćena, jer postoji mogućnost i da je od MUP-a.

– Pitanje obezbeđenja stranaka je u direktnoj vezi sa odsustvom krivične odgovornosti navijača na utakmicama. Stalno imate priču da neke stranke nikako ne mogu da se obračunaju sa navijačima, a onda vrlo često vidite navijačke grupe koje se koriste u određenim „dramskim akcijama“, kao što su mitinzi, stranački skupovi, „ubeđivanje“ glasača na lokalu za koga da glasaju… To je veoma slično onome što je Slobodan Milošević radio na mitinzima devedesetih. Deo ljudi tamo su bili presvučeni policajci, a deo navijačke grupe. Naravno, plaćene – navodi Prelević. On dodaje da ne zna ko su bili momci u crnom koji su obezbeđivali skup SNS tokom inauguracije, ali da se „tolika količina žestokih momaka ne može okupiti ideologijom“. Komentarišući okretanje glave pripadnika policije na nasilje, naš sagovornik kaže da danas okreću glave i većina novinara, kao i pripadnici svih većih stranaka, bilo u vlasti, bilo u opoziciji. Prelević sumnja da će incidenti sa skupa ikada dobiti sudski epilog.

 

– Ovde se postavlja pitanje – preko koga neće ništa da se uradi? Odnosno, čijom zaslugom. Nikakav problem za policiju nije da identifikuje osobe sa fotografija. Ali ona to sigurno neće uraditi. Za „hepiend“ cele priče samo fale građani kojima to ne smeta. Samo ta kockica nedostaje. Ako to ne smeta većini građana, ovakvom ponašanju se daje legitimitet. Ali onda nema opravdanja za kukanje. U Srbiji je sve moguće, dok se ne pojavi neko i kaže „e, sad je dosta“. Ali polako, pojaviće se – uveren je Prelević.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović kaže za Danas da je kroz istoriju vrlo dobro poznato koje političke stranke su imale ovakvo obezbeđenje. Događanja na skupu podrške novoizabranom predsedniku vidi kao dokaz da je izvršena totalna politizacija policije i vojske. Prema njegovim rečima, pripadnici policije su imali striktna uputstva da ne smeju da se mešaju u rad stranačkog obezbeđenja, inače će snositi posledice, od premeštaja na drugo radno mesto, do otkaza.

– Ovo je skandal, na šta je spala naša policija. Da ne može da radi u skladu sa zakonom, već po instrukcijama političkih stranaka. Taj skup je prijavljen policiji, a bolje da je direktno prijavljen stranci, s obzirom da je ona uspostavljala red na njemu – ukazuje Mijailović. On dodaje da događanja sa mitinga, kao i propratne fotografije, otvaraju prostor za sve moguće vrste istraga.

– Pitanje je zbog koje kontrausluge je stranačko obezbeđenje obavljalo taj posao. Šta im je obećano i koji deo kolača im je dat, da sprovode samovlašće i rade posao koji po Ustavu i zakonu treba da radi policija. Ne verujem da će se istraga završiti i počinioci identifikovati. Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije takođe radi po političkoj direktivi. Nalogodavci sigurno neće da otkrivaju svoje ljude – smatra Mijailović. Prema njegovom mišljenju, ponašanje stranačkog obezbeđenja je poruka svim građanima Srbije, koji se usude da razmišljaju drugačije od vladajuće garniture, a to je „poslaćemo vam nabildovane momke u crnom ukoliko se bunite“.

REAGOVANJA

Boško Obradović: Ministar Stefanović da podnese ostavku

– Tražimo od nadležnih državnih organa da pokrenu hitnu istragu i utvrde ko su ovi batinaši i članovi stranačke policije SNS sa slika koje su objavljene u dnevnim novinama Kurir i „Danas. Konačno smo u dve dnevne novine mogli da vidimo istinu o Vučićevoj diktatorskoj vlasti. Ako privatna vojska može da bije i maltretira novinare – šta je sledeće i šta još mogu da očekuju građani od novog predsednika?, navodi se u pisanoj izjavi Boška Obradovića, lidera Dveri.

„Šta bi tek bilo da je u Skupštini prošao zakon o pomoćnoj policiji? Još bi stranački batinaši nosili uniforme MUP-a Srbije! Izražavam duboku zabrinutost da vladavina Aleksandra Vučića počinje da poprima elemente naci-fašizma u obračunu sa svima onima koji imaju drugačije mišljenje od njega ili kritikuju njegov režim. Ako nije sposoban da trpi kritiku, najbolje da odmah sam napusti državne i stranačke funkcije, jer u tom slučaju ne treba da se bavi politikom. A Nebojša Stefanović posle ovoga više ne sme da bude ministar policije, niti da obavlja bilo koju visoku državnu funkciju u novoj vladi, a svi odgovorni moraju biti privedeni pravdi. Ne smemo da dozvolimo da se i ovaj slučaj razvlači kao Savamala i da niko nije kriv osim tamo nekih, kako reče bivši premijer, „kompletnih idiota“ iz vrha gradske vlasti koji su i dalje u vrhu te vlasti po njegovom odobrenju“, navodi Obradović.

LSV: Da se kazne nasilnici na novinare

Dobra je vest ukoliko su istražitelji identifikovali nalogodavca i ubice novinara Milana Pantića, kao što javljaju pojedini mediji. Krajnje je vreme da se, konačno, jasno utvrdi i imenuje nalogodavac ubistva Slavka Ćuruvije, ali i da budu identifikovane ubice i nalogodavac ubistva Radoslave Dade Vujasinović.

Zemlja u kojoj su novinari zverski ubijani, a ubice nekažnjene i po dve decenije, svaku pretnju i fizički nasrtaj na novinare bi morala najozbiljnije da shvati, piše u saopštenju Lige socijaldemokratske stranke.

Ta stranka poziva ministra kulture i javnog informisanja Vladana Vukosavljevića da se lično zauzme da tako bude i konačno nešto učini za bezbednost novinara u ovoj zemlji. „Skrećemo pažnju na činjenicu da su u poslednje vreme učestale pretnje, pa čak i pozivi na linč pojedinih novinara, koje ostaju bez jasno identifikovanih počinilaca i sudskog epiloga. Takođe, očekujemo da se hitno identifikuju i kazne i nasilnici koji su fizički nasrtali ili ometali u radu novinarke i novinare Danasa i Radio Beograda, Insajdera, portala VICE i Espreso, pre dve nedelje, 31. maja u Beogradu. Samo na taj način će biti sprečeno da sudbina troje ubijenih novinara zadesi još nekoga“, zaključuje se u saopštenju LSV.

Nova: Dokumentovane gestapovske metode

Fotografijama dokumentovani teror nad novinarima na dan inauguracije Aleksandra Vučića, potvrđuje ono na šta je Nova stranka već ukazivala: da su privatni, parapolicijski S(N)S odredi počeli da, nad građanima Srbije i poslenicima javne reči, praktikuju i otvorene gestapovske metode iživljavanja. Jeziva je slika na kojoj batinaši borilačkim zahvatima, davljenjem i zavrtanjem ruku, sprečavaju novinare da profesionalno izveštavaju sa događaja, dok pripadnici regularne policije mirno stoje postrani i ne preduzimaju ništa. Podsećamo, država je ta koja jedina može da ima monopol nad sredstvima sile. Budući da državni organi statiraju u sceni brutalnog nasilništva, pitamo ko je – imenom i prezimenom – suspendovao državu, odnosno ko je i sa kakvim tačno motivima i instrukcijama pravo na bezuslovnu primenu sile stavio u ruke privatnih plaćenika. U ovom konkretnom slučaju, žrtve su novinari. Šire gledano, žrtve i zatočenici postaju svi građani Srbije – saopštila je juče Nova stranka.

 U saopštenju piše da se lica batinaša jasno vide na fotografijama i njihova identifikacija je lako izvodiva. „Zato zahtevamo od profesionalaca u nadležnim organima da odbrane čast svoje profesije, ali i samu državu, i povedu hitnu istragu, saopšte identitete nasilnika i procesuiraju ih u skladu sa zakonom. U protivnom, saučestvuju u ispunjavanju bolesnih pretenzija Aleksandra Vučića – da institucije okači o klin, a sebe proglasi državom“, zaključuje u saopštenju Nove.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.