Foto: EPA-EFE/ROBIN UTRECH

kako prenosi N1 Sarajevo, glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc je na ceremoniji zatvaranja Tribunala kazao da uprkos prestanku rada ove institucije, mnoge žrtve i dalje čekaju na pravdu.

„Iako je bilo mnogo pozitivnih stvari, to ne znači da se međunarodnom sudu ne mogu uputiti i neke kritike. Neki predmeti su trajali predugo. I dalje stoji činjenica da je Međunarodni sud postigao mnogo u protekle 24 godine. Pre par nedelja Međunarodni sud je izrekao poslednje presude. Reakcije u bivšoj Jugoslaviji su bile energične kao i uvek“, poručio je Bramerc.

On je poručio da žrtvama odaje posebno priznanje, jer je zahvaljujući njima sud postigao svoju misiju.

„Žrtve i preživeli su bili najčvršće pristalice ovog Suda, zato bih želeo da im i odam priznanje, jer zahvaljujući vama sud je postigao ono što je trebalo. Širom regiona osuđeni ratni zločinci se smatraju herojima dok se žrtve zanemaruju, a pomirenje je često nadvladano nacionalističkom retorikom. Premda se Sud zatvara, njegov rad se mora nastaviti. Mnoge žrtve i dalje čekaju na pravdu, a hiljade porodica ne zna kakva je sudbina zadesila njihove najbliže“, rekao je Bramerc, navodi N1 Sarajevo.

Još je istakao da su političari i funkcioneri često bili protivnici rada ovog suda.

„Političari su češće bili protivnici ovog suda. Danas su rukovodioci na važnoj raskrsnici, moraju se distancirati od zločina i prestati se skrivati iza lažnih tvrdnji o kolektivnoj krivici. Ukoliko ima političke hrabrosti, naše presude mogu da uklone teret kolektivne krivice. Evropske integracije zahtijevaju odlučan raskid sa retorikom prošlosti“.

Gutereš: Zahvaljujući sudu, biće nemoguće prekrajati istoriju

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš kazao je da će zahvaljujući radu ovog suda biti nemoguće više ikada prekrajati istoriju.

„Velika mi je čast da sam ovde kako bih prisustvovao zatvaranju međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju. Kada je stvoren međunarodni krivični sud bio je to jedan momenat od istorijske važnosti. NIje postojao nijedan sud međunarodne vrste koji bi mogao suditi o individualnoj krivičnoj odgovornosti. Savet bezbednosti je tom prilikom reklo da je uveren da će taj Sud doprineti održavanju mira. Ja se nadam da će ovaj osećaj opstati i nadživeti i današnji dan“, kazao je Gutereš.

Istakao je kako je Tribunal zasedao više od 10.000 dana.

„Ovaj sud zasjdao je više od 10.000 dana, čuo svedočenja 5.000 svedoka, 98 osoba je osuđeno za zločine koje su počinili. Osim toga, međunarodni sud je dao glas žrtvama. Onima koji su preživeli mnoga zverstva i da u zapisnik izjave ono što su iskusile kako bi počinioci videli pred svima šta su uradili. Proživeti takve strahote traži neverovatnu snagu. Pozdravljam one koji su došli da svedoče pred Sudom kako bi se ostvarila pravda. Arhivi i dokumenti će osigurati da niko neće moći da prekraja istoriju, a glas žrtava će se čuti još decenijama. Ovaj sud je bio pionirska organizacija koja je pomogla stvaranju koncepta međunarodne krivične pravde“.

Gutereš smatra da je zahvaljujući radu suda, odgovornost zaživela u kolektivnoj svesti ljudi.

„Stvoreni su i drugi entiteti koji služe za utvrđivanje odgovornosti. Bez sudova za Jugoslaviju i Ruandu možda nikad ne bi došlo do osnivanja stalnog međunarodnog krivičnog suda. U Srebrenici sam odao poštu žrtvama genocida. Taj genocid će i dalje progoniti našu kolektivnu svest. Cela međunarodna zajednica i UN su morale priznati deo odgovornosti za taj zločin. Svi moraju prihvatiti neproecive istine, to je od suštinskog značaja za izgradnju bolje budućnosti“, poručio je Gutereš.

Današnjoj svečanosti u Hagu prisustvovale su mnoge sadašnje i bivše sudije Tribunala, ali se pozivu nije odazvao nijedan bivši tužilac – Ričard Goldstoun, Luiz Arbur, ni Karla Del Ponte.

Među prisutnima je bio i komesar za proširenje EU Johanes Han, kao i ministarka pravde Srbije Nela Kuburović, te srpska tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković. Beogradska glumica Mirjana Karanović tokom svečanosti je pročitala potresna svedočenja žrtava sa svih strana izrečena tokom suđenja pred Tribunalom.

Haški tribunal zvanično će prestati da postoji 31. decembra.