Branka Katić podržava rad UNHCR na pomoći izbeglicama u Srbiji 1Foto: UNHCR Serbia

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) sa veliki zadovoljstvom saopštava da je proslavljena srpska glumica Branka Katić imenovana za UNHCR-ovu istaknutu zastupnicu prava izbeglica.

Svojim dosadašnjim javnim angažmanom Branka je pokazala veliku empatiju prema ljudima koji su bili prinuđeni da napuste svoja ognjišta i sigurni smo da ćemo u budućnosti zajedno uraditi mnogo na izgradnji boljih uslova za živote izbeglica u Srbiji.

Ovom vešću UNHCR započinje seriju događaja i inicijativa koje organizuje zajedno sa svojim partnerima, a koji će svoj vrhunac doživeti na proslavi koju priređujemo povodom Svetskog dana izbeglica, navodi se u saopšenju UNHCR-a.

– Kao naš prvi zajednički poduhvat sa Brankom Katić, nastao je kratki video “Izgubljeni snovi” o snovima i nadanjima sirijske dece, prinuđene da odrastaju daleko od kuće, u izbegličkim centrima. Dokumentarni deo videa postoji odranije i UNHCR ga je već koristio u drugim zemljama. A deo u kome učestvuje Branka nastao je u njenom stanu u Londonu, gde je direktor fotografije bio njen stariji sin Lui, inače student filmske režije, kažu iz ove organizacije.

UNHCR ove godine obeležava 45 godina rada u Srbiji. Tokom svih tih godina agencija je pomagala izbeglicima i raseljenim licima iz različitih krajeva sveta – od sovojetskih izbeglica na početku rada kancelarije u Beogradu, preko ratova u Jugoslaviji tokom devedesetih godina prošlog veka, do najnovije izbegličke krize koja je kulminirala 2015. godine.

Zajedničko za sve ljude koji su ostali bez svojih domova je da oni i dalje nisu odustali od svojih snova i nadanja, a cilj UNHCR-a uz pomoć drugih organizacija i istaknutih pojedinaca kao što je Branka, jeste da ovi snovi nikada ne budu izgubljeni.   

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.