Foto: Una Miletić

Kif je rekao da nema delatnosti koja bolje od kulture svih ovih godina doprinosi razumevanju i prožimanju između naših društava.

– Kada sam došao u Srbiju Branko Rosić mi je predstavljen kao oličenje moderne britanske kulture u Srbiji. Celokupan Brankov rad je makar most između Britanije i Srbije – naveo je ambasador Kif.

U slučaju mojih veza sa Velikom Britanijom ništa nije slučajno, rekao je Rosić u svom obraćanju, prisećajući se sličnosti Beograda, kao grada u kome je odrastao, njegovim mestima i kulturom sa mestima i kulturom Velike Britanije.

– Prohodao sam nedaleko odavde u Hajd parku, malo kasnije sam saznao da u Londonu postoji istoimeni park i da je u pitanju njegov stariji brat. Moja prva tačka u gradu bila je na autobuskoj stanici na čuvenoj uzbrdici London, a u okolini se nalazio bioskop Odeon, koji je kao i park  u kome sam prohodao imao imenjaka u Londonu, bioskop Odeon na Lester Skveru. Ovo su bile prve beogradske koordinate u kojima sam odrastao a imale su veze sa Britanijom – rekao je Rosić.

Branko Rosić je prvi državljanin Srbije koga kraljica Elizabeta II odlikuje za izuzetan doprinos u promovisanju i unapređenju kulturnih veza između Velike Britanije i Srbije, u godini u kojoj se obeležava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa, a kraljica je zvanični akt o odlikovanju gospodina Rosića potpisala u oktobru.

Punk rok u rezidenciji britanskog ambasadora

Nakon dodele medalje Rosiću, u rezidenciji ambasadora Velike Britanije održana je i rok svirka. Rosić je, kao jedan od članova nekadašnjeg punk rok benda Urbana Gerila, sa svojim kolegama iz oblasti kulture i umetnosti podigao raspoloženje kratkim nastupom. Pesme su sa njim izvodili slikar Uroš Đurić, novinar Aleksandar Žikić, Maja Cvetković, Timea Suli, Selena Simić i svirkom napravili sjajnu atmosferu.