. U dokumentu koji su izradili ekonomski stručnjaci navode se deficitarna zanimanja u toj državi. Autori naglašavaju da su „granice Britanije širom otvorene“ za medicinske stručnjake i savetodavce, inženjere, kao i profesore engleskog jezika i matematike.

Očekuje se da će nova pravila stupiti na snagu u novembru, nakonšto ih odobre članovi vlade. Britanske vlasti su, takođe, saopštile da planiraju da smanje broj imigranata koji nisu pripadnici deficitarnih zanimanja. Ministar za granice i imigraciju Lajam Bern kazao je da će novi sistem imati dosta sličnosti sa australijskim i odgovaraće potrebama društva.

Nasuprot tome, najveća opoziciona partija, Konzervativna stranka, smatra da je najnoviji potez vlade besmislen. Kao argument za takvu tvrdnju, zvaničnik torijevaca Dominik Griv naveo je to što ne postoje godišnja ograničenja za priliv radnika iz inostranstva. „Vlada treba da shvati da valjana imigraciona politika ne podrazumeva samo određivanje koja su zanimanja potrebna u Britaniji već i definisanje broja ljudi kojima će biti data dozvola za rad“, izjavio je Griv.