Britanska ambasadorka posetila Staru planinu 1

Ambasadorka Velike Britanije u Beogradu, Šan Makleod, zajedno sa vojnim atašeom, Nikom Ilićem, u nedelju je posetila Muzej odbrane reka Stare planine (MORSP), koji je smešten u prostorijama galerije mesne zajednice Temska na Staroj planini.

Predstavnici MORSP dodelili su zahvalnicu ambasadorki Makleod, kao i narodu Ujedinjenog Kraljevstva, Velike Britanije i Severne Irske, kao priznanje za podršku aktivnostima za zaštitu slobodnih reka Stare planine.

Tokom zvanične posete Muzeju zvaničnici Britanske ambasade upoznali su se sa veteranima u zaštiti reka: Dušanom Mitićem (autorom Deklaracije o zaštiti Toplodolske reke, koju su potpisale sve političke partije u Skupštini Pirota 2004. i 2007. godine), Nebojšom Ilićem, dr Miroslavom Demajom, Tomislavom Pančićem i brojnim drugim meštanima i aktivistima, kao i sa autorom projekta MORSP, Draganom Božinović.

Tokom posete gosti su imali priliku da pogledaju film „Reke žedne slobode“, koji će biti premijerno prikazan u Kulturnom centru Beograda tokom proleća.

U nastavku posete ambasadorka je prisustvovala sastanku sa meštanima koji je bio upriličen na ručku u manastiru Sv. Đorđa uz blagoslov oca Leonida i igumanije mati Efrosinije.

Britanski diplomata Makleod  bila je vrlo zainteresovana da se upozna sa ekološkim problemima na Staroj planini, a u razgovoru sa prisutnima istakla je neophodnost okretanja održivim energijama, zaštiti prirode i smanjenju korišćenja fosilnih goriva.

Posebnu pažnju, kao zvaničnu politiku Velike Britanije, ali i izuzetnu ličnu zainteresovanost, ambasadorka posvećuje zaštiti biodiverziteta.

U neposrednom dijalogu prisutni su imali priliku da upoznaju Makleod sa problemima sa kojima se susreću povodom aktivnosti u zaštiti Parka prirode „Stara planina“, ali i cele regije: nedostatak reciklaže otpada, nekorišćenja biomase, solarne i energije vetra.

U nastavku posete zvaničnici Britanske ambasade obišli su manastir, kao i okolinu Temske.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.