Ona je u skupštinskoj raspravi o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, najavila da će sledeće nedelje biti promovisan projekat “Bebo, dobrodošla na svet”, koji trenutno radi u 50 porodilišta.

U njima roditelji više ne moraju da popunjavaju prijave i obrasce po šalterima, već će elektronski za 10 minuta i besplatno moći da prijave bebu.

I potom na adresu, na koju je beba prijavljena, država im šalje podatke, izvod iz matičnih knjiga i karticu zdravstvenog osiguranja, rekla je Brnabić, uz ocenu da će taj proces biti znatno olakšan u celoj Srbiji do kraja godine.

Automatski sa tim procesom će ići i prijava za PDV, dodala je ona.

Replicirajući poslaniku Nove stranke Zoranu Živkoviću na kritike da država pravi suficit, uzimajući dinar od beba, najavljenim ukidanjem povraćaja PDV na bebi opremu, Brnabić je rekla, da se ne uzima PDV od beba, već se menja način davanja PDV.

Ona je objasnila da je cilj da se roditeljima omogući da lakše dobiju PDV, a ne da skupljaju račune da bi zahtevali povraćaj PDV.

Mislim da je najnormalnija stvar da se bebe prijave elektronski, da roditelji kada dobiju bebu ne treba da trče po lokalnim samoupravama, po šalterima da skupljaju papire, već da budu kod kuće sa bebom, a država da im podatke pošalje, rekla je ona.

Obraćajući se Živkoviću, ministarka je rekla da, ako je to najnormalnija stvar i najlakša na svetu, kako je rekao Živković, „onda ste mogli vi da je uradite, a ne na žalost da to tek sada bude promenjeno“.