Brnabić saopštila da su u Srbiji izlečene 534 osobe i pozvala građane da daju krvnu plazmu 1Foto: Fonet/ Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je danas da su u Srbiji od korona virusa izlečene 534 osobe.

Brnabić je na konferenciji za medije povom početka promocije kampanje „Doniraj plazmu, spasi nekome život“ apelovala na sva lica koja su izlečena od tog virusa da daju krv i „time pomognu nekome ko se još uvek bori sa virusom“.

„Terapija krvnom plazmom je terapija koja se u ovom trenutku primenjuje u jednom određenom broju zemalja. U zemljama kao što su Francuska ili SAD ona je u ovom trenutku tek u pripremi, a mi smo krenuli da je sprovodimo“, navela je premijerka.

Brnabić je rekla da stručnjaci i istraživači rade na testiranju „terapije sa visokim dozama intravenskih imunoglobulina“ u čemu pomažu stručnjaci iz SAD.

Direktorka Instituta za transfuziju krvi Vesna Mijucić kazala je da je taj institut protekle nedelje, 11. aprila počeo sa prikupljanjem plazme i dodala da su imali davaoca koji je „bezbedno prošao i donirao plazmu“, koja je, kako je navela, sada deo terapije.

Mijucić je rekla da davaoci mogu biti osobe od 18 do 60 godina, koje imaju više od 60 kilograma i koje su izlečene od tog virusa, odnosno koje imaju dva negativna testa na korona virus.

„Nakon 21 dana od momenta kad su imali drugi negativan nalaz, ponovo se testiraju i ako je i treći nalaz negativan, pristupa se pregledu osobe koja mora da zadovolji sve kriterijume da bi bila donator“, istakla je Mijucić.

Ona je dodala da taj institut godinama radi tu terapiju uzimanja plazme, ali da do sada nije uzimana od osoba koje su prebolele neku bolest.

Mijucić je kazala da proces davanja traje prosečno od 40 do 60 minuta.

„Imamo dosta potencijalnih donora koji su se prijavili ali čekamo 21 dan da ispunimo sve kriterijume“, rekla je ona.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radović Škodrić kazala je da će se za sada sve raditi u Institutu za transfuziju i da je tamo primljen prvi donor, a da će drugi centar biti u Novom Sadu.

„Potencijalni davaoci su preživeli ovo teško stanje, sve smo ih informisali, i gotovo svi, ukoliko ispunjavaju kriterijume, su raspoloženi da budu donori“, rekla je ona.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

15 reagovanja na “Brnabić saopštila da su u Srbiji izlečene 534 osobe i pozvala građane da daju krvnu plazmu”

 1. Apel za sedam milona građana Srbije da 534 moguća donora daju plazmu za lečenje obolelih?Mogla je svakom, pojedinačno, da se lično obrati ,objasni problem i zamoli doniranje,onih šestmiliona i petsto hiljada u ovom ne može da učestvuje i pomogne.

  • Znate kad će ona to da ukapira?
   Možda kad bude trezna., a to znači da će se pre napraviti vakcina.

   I nikako da shvate ona i njen omiljeni šef zašto im svaka akcija propada, pa moram direktno da im kažem:
   Zato što oni uopšte nemaju kredibilitet.Što nemaju autoriteta.Što je vrlo malo onih koji ih smatraju zdravim., a i dobronamernim.
   Zato što se ne razumeju ni u šta.
   Zato što su nastrani.
   Zato što lažu.
   Zato što su smešni, a pričaju o ozbiljnim pitanjima.
   Zamisli: Ona kaže:“Dajte plazmu“, a ja odmah nju poslušam i odem i dam.
   Šta mislite, da li ima takvog debila?
   Znaju da postižu kontraefekat, ali opet se trpaju gde im nije mesto.
   Ako me doktori izleče, dao bih šta god hoće, ali ako ona to traži, ne dam ništa.U tome je suština, ali su oni tvrdoglavi i nikako da prihvate tu činjenicu.

 2. pa neka ih nazove vrhovni komandant i „zamoli ih“ .. i tako ima njihove brojeve telefona

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.