Brnabić u Antaliji: Priština se pozvala na Briselski sporazum 1

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su plenarni sastanak Procesa saradnje JIE u Antaliji obeležile dve stvari, prva da je i Priština glasala za sve dokumente iako je u njima Kosovo označeno sa zvezdicom, javlja Radio-televizija Srbije.

Druga stvar je što se predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum, navela je Brnabić.

Na sednici su usvojene zajednička Deklaracija kao i Strateški dokument za jugoistočnu Evropu, kao i godišnji izveštaj Saveta za regionalnu saradnju.

„Meni je važno da su svi dokumenti usvojeni, jer mogu biti usvojeni samo jednoglasno. Da je bilo ko glasao protiv, ne bi mogli da se usvoje. Zanimljivo je da Vjosa Osmani, iako je izrazila rezervisanost, nije glasala protiv, niti je bila uzdržana“, rekla je Brnabić.

Dodala je da, primera radi, u Strateškom dokumentu na svakom mestu gde se pominje Kosovo, ono nije samo sa zvezdicom, već i sa fusnotom.

Pored toga, kako je rekla, zanimljivo je da se Osmanijeva čak u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum i rekla da po njemu ne ide fusnota svaki put, već samo prvi kad se pominje Kosovo.

„Sada vidimo da se pozivaju na Briselski sporazum, a kada im ne odgovara, onda to ne postoji… Čula sam danas da se Osmanijeva poziva na Briselski sporazum i ne mogu da sakrijem sreću i nadam se da će se konačno vratiti Briselskom sporazumu, pre svega da Priština formira Zajednicu srpskih opština“, rekla je Brnabić.

To je, kaže, danas bilo konstruktivno s njihove strane, i potpuno suportno svemu što se čulo u prištinskom parlamentu – da neće dopuštati usvajanje takvih dokumenata.

„To su dve stvari koje su, za mene, obeležile ovaj skup“, rekla je Brnabić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.