Carinici zaplenili veću količinu lekova 1Foto: Dejana Majstorović

Na carinskom punktu Merdare 13. marta zaplenjeno je 500 tableta leka „Alprax“, koji sadrži psihoaktivne supstance.

U saopštenju se navodi da su 10 kutija tog leka sa po 50 tableta, carinici pronašli kontrolom autobusa kosovskih registarskih oznaka, koji saobraća na relaciji Prizren-Beč.

Lekovi su pronađeni u prostoru za ručni prtljag iznad drugog para sedišta u autobusu.

Kako ovaj lek sadrži psihoaktivnu materiju i spada u grupudroga i psihoaktivnih supstanci, dalju nadležnost u ovom slučaju preuzela je policija.

Prilikom ulazne kontrole, na graničnom prelazu Vatin, 13. marta, u kabini kamiona domaćih registarskih oznaka, pronađeno je 26 kutija sa po 20 kapsula suplemanta „Sigumir A4“.

U kamionu natovarenim građom u kaseti, iznad volana, u kabini su pronađeni neprijavljeni suplementi.

Na graničnom prelazu Gradina, 14. marta, na ulazu u zemlju, detaljno je pregledan automobil bugarskih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica bugarskih državljana.

Oni su na granični prelaz došli trakom obeleženom zelenim semaforom, rezervisanom za putnike koji nemaju ništa za carinjenje, što su i rekli u razgovoru sa carinikom, tvrdeći da idu privatnim poslom do Beograda.

Prilikom pregleda vozila, u torbi koja se nalazila u prtljažniku pronađeno je 40 pen uložaka leka „Gentropin“ belgijskog porekla.

Naknadnom proverom utvrđeno je da se radi o leku koji se koristi u terapiji kod dece sa urođenim ili stečenim deficitom hormona rasta, kao i da se taj lek nalazi na pozitivnoj listi RFZO, ali da je njegov uvoz strogo kontrolisan i da se izdaje isključivo na lekarski recept endokrinologa, jer je uočeno mnogo zloupotreba.

U torbi drugog putnika, pronađeno je 10 kutija sa 300 tableta steroida „Anadrol Depot“ od 50 mg.

Pored neprijavljenih lekova i steroida, u ovom slučaju je zadržan i automobil, jer vrednost krijumčarene robe prelazi jednu trećinu vrednosti vozila, navodi se u saopštenju.