CEPRIS: Visoki savet sudstva da reaguje na napade na sudiju Majića u parlamentu 1Foto: Medija centar

Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) pozvao je danas Visoki savet sudstva (VSS) da reaguje na ponovljene napade poslanika Skupštine Srbije na sudiju Apelacionog suda u Beogradu i člana Upravnog odbora CEPRIS-a Miodraga Majića.

Kako je u saopštenju CEPRIS naveo, tokom rasprave o izboru sudija, Majić je bio jedna od glavnih tema izlaganja poslanika, iako nije bio među kandidatima o čijem izboru se odlučuje, a kontinuirano je prozivan kao politički protivnik i njegovo ime navodi se uz imena opozicionih lidera, i u kontekstu nekoga ko je ‘bio na vlasti’.

„Majić se pominje i u kontekstu puštanja narkodilera, nekoga ko je nezasluženo napredovao u karijeri, sudije koji ne stiže da sudi ‘jer piše blogove’ i koga javnost treba da osudi kao nedostojnog sudijske funkcije, između ostalog i ‘jer je oslobodio lice koje je oglašeno krivim za obljubu maloletnog deteta'“, navodi se.

CEPRIS je naveo da sudije imaju pravo ali i dužnost da zauzimaju stavove o pitanjima vladavine prava i stanju u pravosuđu a da sudija koji se koristi tim pravom ne može da bude poistovećivan sa političkim protivnikom ili neprijateljem.

Prema oceni CEEPRIS-a, pomenuti nastupi poslanika predstavljaju direktni napad ne samo na sudiju Majića, već i na druge sudije koje žele da izraze stav o bilo kom aspektu rada sudstva.

„Ustav je zadužio Visoki savet sudstva da obezbeđuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija. Ovu svoju dužnost VSS može izvršiti samo tako što će preduzeti konkretne mere onda kada su pojedine sudije ili sudovi pod bilo kojim vidom pritiska, a naročito pod pritiskom zakonodavne ili izvršne vlasti“, dodaje se.

Taj centar je dodao da je VSS dužan da upozna javnost da sudske odluke ne mogu biti predmet vansudske kontrole, uključujući tu i kontrolu pojedinih poslanika ili skupštine.

„Sudija ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje prilikom donošenja sudske odluke, osim ako se radi o krivičnom delu kršenja zakona od strane sudije. Dakle, nije moguće pozivanje na odgovornost sudije onda kada pojedini poslanici zaključe da je to ‘pravedno'“, naveo je CEPRIS u saopštenju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “CEPRIS: Visoki savet sudstva da reaguje na napade na sudiju Majića u parlamentu”

  1. Овој држави нема помоћи док о њој одлучују Кебара, Пајкић, Атлагић…и слични!!!

  2. To se ne mogu zvati narodni poslanici. Njih niko nije birao, oni su postavljeni od zlotvora da sprovode torturu nad svima koji se ne uklapaju u zlotvorski pir.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.