Bojovićevoj su pripali Gran pri bijenala – pozlaćena plaketa sa Mileninim likom i 80.000 dinara, koje joj je uručio ministar kulture Predrag Marković.

Srebrnu i bronzanu plaketu i novčane nagrade od 60.000 i 40.000 dinara, osvojili su beogradski slikari Todor Stevanović i Radisav Trkulja. Odluke o pobednicima doneo je tročlani žiri, u sastavu: Nikola Vukosavljević, profesor FLU iz Beograda, Marina Nakićenović, pobednica prethodnog bijenala i Rade Prvulović, požarevački slikar i vajar

U svojoj besedi, ministar kulture, informisanja i informacionog društva, Predrag Marković, zahvalio se gradu Požarevcu što neguje vrednosti koje ima, a u ovom slučaju je vrednost Milena Pavlović Barili. – Danas je ovo likovni centar Srbije, ali sutra neće biti, biće negde drugde, jer, na svu sreću, Srbija ima toliko toga da čuva, pokaže i organizuje, pre svega u svetu umetnosti, rekao je Marković. On je istakao da Ministarstvo pomaže ovu manifestaciju, iako grad i Galerija to uspešno rade – rekao je ministar Marković.

Vrt na prostoru ispred Galerije najpre su ispunili zvuci klasične muzike – sonatu za dve flaute svirali su profesorke Karolina Sprečaković i Julijana Janković, a solo pesmu „Nimfa“ otpevala je Marta Blagojević uz klavirsku saradnju Zorana Petrovića. Pisac i pesnik Slaviša Radovanović govorio je pesmu posvećenu slikarima.

Predsednik Organizacionog odbora 13. Bijenala, Momir Ilić, se potom obratio prisutnima, među kojima je bio i ministar kulture u Vladi Republike Srbije, Predrag Marković, narodni poslanik Vladimir Ilić, gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević, načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran Petrović, član Gradskog veća Radomir Mihajlović, upravnik Fondacije Milenin dom, Radoslav Stanojević sa saradnicima i zaposlenim u Galeriji, predstavnici crkve, direktori javnih preduzeća grada Požarevca kao i ljubitelji stvaralaštva legendarne Milene. – Dozvolite mi da izrazim veliku radost što se ova značajna manifestacija održavau našem gradu u organizaciji Fondacije Milenin dom Galerija Milena Pavlović Barili. Kao predstavnici osnivača možemo sa pravom reći da ova ustanova uspešno ostvaruje delatnost od posebnog interesa za kulturu Požarevca, Braničevskog okruga, ali i na celokupnom srpskom kulturnom prostoru i uspešno obavlja prezentovanje kulturnog dobora koje poseduje, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Na taj način se, kao savremena ustanova svrstava u red značajnih prosperitetnih ustanova naše zemlje, rekao je, između ostalog, Miomir Ilić.

Selektor ovogodišnjeg Bijenala, likovni kritičar Zdravko Vučinić, rekao je da je izložbu zamislio „Kao niz parlelnih poetskih sučeljenih iskaza“. On se zahvalio umetnicima koji su mu ukazali poverenje i ustupili svoje slike za izlaganje, kao i organizatoru na nesebičnom trudu da ovu manifestaciju učini prestižnom kulturnom smotrom. Predsednik stručnog žirija Nikola Vukosavljevič, redovni profesor Fakulteta likovnih umetnosti saopštio je sastav žirija i pobednike bijenala. „Osim moje malenkosti, u žiriju je bila Marina Nakićenović, akademski slikar, dobitnik prve nagrade prošlogodišnjeg bijanala i Rade Prvulović akademski vajar. Žiri, pre svega, izražava zadovoljstvo kvalitetov radova i zahvaljuje se selektoru što nam je svojim izborom olakšao odlučivanje.

Gran pri bijenala pripao je akademskoj slikarki Anđelki Bojović za rad „Cipelice iz 18. veka“. U obrazloženju koje je pročitao predsednik žirija kaže se da se vrednost slike odlikuje lepotom formi i oblika, koje krasi delo Milene Pavlović Barili.

– Umetnički odgovor Anđelke Bojović na slikarstvo Francuskog rokoko slikara Antona Batoa predstavlja optimističku tekovinu našeg vremena. Autentičnim likovnim jezikom, više od tri decenije opčinjen, uporno i strasno uobličava transponovane teme. Njeno zrelo stvaralaštvo odiše saznanjem da pripada istom umetničkom rodu koji ugrađuje emotivni princip u sliku. Taktilnost fakture je evolirala u produhovljenu likovnu obrazloženost – kaže se još u obrazloženju. Prvonagrađenoj je priznanje uručio gradonačelnik Miodrag Milosavljević. Dobitnica prve nagrade zahvalila se žiriju i istakla da joj je ovo priznanje veoma drago upravo zbog toga što je vezana za ime Milene Pavlović Barili pored ostalog i radi činjenice da je deo detinjstva provela baš u Požarevcu.