Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Čuveni dr Merton izvršio je očnu operaciju nad engleskom književnicom Meri Defnej, poznate engleske spisateljice.

Jedan od njenih najvernijih čitalaca saznao je da će usled velikog oštećenja vrlo verovatno otstati slep na jedno oko, a potom odlučio da svoje drugo, zdravo oko donira spisateljici.

Meri Defnej je isprava oklevala, ali je na insistiranje doktora, i obožavaoca koji je od doktora tražio da ostane anoniman čak i za književnicu, ipak prihvatila ovaj neobičan dar, prenosi Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narode biblioteke.

List Vreme 15. marta 1939. godine, prenosi nesvakidašnju priču o upravniku zatvora koji je zaprosio lepu gangsterku.

U bostonskoj tamnici već nekoliko meseci je zatvorena gangsterka “Džindžer Meri”, koja je, po nalogu svojih prijatelja, sipala žrtvama biber u oči pomoću automatskih revolvera, da bi oni mogli da neometano kradu.

Saučesnica velikog broja krivičnih dela pokazala je u proteklih nekoliko meseci dobro vladanje, pa je premeštena u manje stroži zatvor.

Tamo se upoznala sa direktorom tamnice koji se smrtno zaljubio u nju i zaprosio je, prenosi Vreme.

Istog dana Vreme piše i o jednom sanduku punom para, koji već deset godina stoji u magacinu stanice Kajmberlej.

Pod pretpostavkom da će se njegov vlasnik pojaviti, činovnici ga nisu otvarali, a ubrzo su i zaboravili na njega ni ne sluteći šta se unutra nalazi.

Pre nekoliko dana, jedan činovnik je seo na sanduk da se odmori, i tako propao kroz trule daske, ispod koji je našao 15.000 engleskih funti.

Nakon što je ovaj pronalazak prijavio vlastima, ustanovljeno je da je paket upućen jednoj staroj dami iz Londona koja ga nije podigla jer nije htela da plati carinu, piše Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narode biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi