CLS: Uvesti krivično delo ekocid 1Foto: Pixabay/Foto-Rabe

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) ocenio je danas da bi u Krivični zakonik trebalo uneti novo krivično delo „ekocid“, za najteže povrede prema životnoj sredini, kao i da se za njega propišu najstrože kazne.

CLS navodi da poslednjih godina postaje praksa u evropskim zakonodavstvima uvodjenje novog krivičnog dela pod nazivom ekocid, za nanošenje sistematske i teško popravljive štete životnoj sredini, na državnom ili regionalnom nivou.

„Iako naš Krivični zakonik sadrži poglavlje sa krivičnim delima protiv životne sredine, pa država Srbija poseduje odredjeni pravni arsenal za borbu protiv zagadjivača i nesavesnog ponašanja, smatramo da je neophodno da se ova borba intenzivira i da je novo krivično delo ekocid logičan korak u tom pravcu“, navodi CLS.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “CLS: Uvesti krivično delo ekocid”

  1. Ne samo kod nas vec i u svetu treba da se uvede ovo krivicno delo kao i za one drzave koje vrse ekocid nad drugim drzavama, kao sto se desilo nama ali i koje vrse razne vrste pritisaka od ekonomskih do politickih nad drugim drzavama, kako bi se to okarakterisalo , nesto kao proganjanje drugih drzava i ometanje u normalnom radu i to retroaktivno da zakon vazi .
    Da je srece da svet poradi bas na tim stvarima (odgovornosti i pravnom postupku u odnosu na druge drzave po ovim pitanjima ) ne bi se vise pricalo o zagrevnaju planete . Zatim GMO , tome treba svet sa nekim novouvedenim zakonima stati na put i takvim korporacijama ali i svima ostalima koji tako nesto pdrzavaju .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.