Hrišćani ne mogu pobeći od Interneta, niti Crkva može da vodi sveti rat protiv savremene tehnologije, ali obazrivost u njihovoj upotrebi i ukazivanje na moguće zloupotrebe jesu pastirska dužnost sveštenika. Internet i mobilni telefon ne mogu biti zamena za živi kontakt među ljidima, niti ima zajednice s Bogom, osim zajednice s drugim ljudima u liturgijskom sabranju – ocenio je juče prezviter Aleksandar Đakovac na okruglom stolu „Religija i informacione tehnologije“, održanom u Galeriji nauke i tenike SANU u Beogradu.
Đakovac, inače i sam urednik jednog pravoslavnog bogoslovskog sajta, ukazao je na opasnost od otuđenja ljudi, kojima Internet postaje zamena za porodicu i prijatelje, kao i od precenjivanja dometa tehnologije – „njenih ograničenih mogućnosti da nam poboljša život, ne i da reši problem smrti“. On smatra da svaka tehnologija, pa i informatička, može biti i upotrebljena i zloupotrebljena. Kao primere zloupotrebe Interneta naveo je podatak da gotovo 80 odsto protoka podataka na mreži otpada na pornografuju, kao i opasnost od dezinfomacija čak i u oblasti religije, gde „ikone i pravoslavna terminologija nisu uvek garancija da je reč o autentičnom hrišćanskom učenju“.
Oliver Subotić iz Pravoslavlja, lista Srpske patrijaršije, upozorio je i na opasnost „sofisticiranih sistema kontrole kretanja, susretanja i novčanih transakcija koji ljudima ne dozvoljava da kontrolišu ko o njima sakuplja podatke“. Prema njegovim rečima, postoje dva suprotstavljena fronta – jedan predstavljaju vlade, multinacionale korporacije i mondijalistički krugovi, čiji je cilj uspostavljanje kontrole, dok su s druge strane NVO koje se bore za pravo na informacionu privatnost, pojedini akademski krugovi i intelektualci koji su sačuvali savest.
Profesor Milan Tuba s Matematičkog fakulteta Beogradskog univerziteta istakao je da je rešenje problema u ljudima koji treba da se suprotstave svakoj zloupotrebi tehnologije. On tvrdi da danas „postoje razne tehnologije kontrole ljudi“ i da se „globalni zatvor uvodi postepeno, s njihovim pristankom“.
– Na svakom od nas je da izabere da li će nadzor nad sobom prepustiti drugom čoveku ili Stvoritelju – naglasio je Aleksandar Pavić iz NVO „Za život bez žiga“. Pavić je na primeru angažovanja SPC oko problema novih ličnih karata s biometrijskim podacima, koja je „oglašavanjem preko sajta pokrenula javno mnjenje“, pokazala da se tehnologije mogu koristiti i u borbi protiv njihove zloupotrebe. Okrugli sto organizovali su Društvo za informatiku Srbije i Galerija nauke i tehnike SANU.