foto: Nenad Kovačević

Kako je zakonom zabranjeno da se poklanja javna imovina, vlast u Užicu se dosetila načina kako da ostvari svoje namere i izađe u susret SPC, a da pri tome ne prekrši zakon. Po tom modelu, užički javni funkcioneri omogućiće SPC ne samo da dobije to zemljište koje je u vlasništvu Grada, već i da ga plati novcem iz gradskog budžeta.

Na nedavnoj sednici užičke skupštine, odbornička većina je odlučila da, po modelu „prikupljanja zatvorenih pismenih ponuda“, proda parcelu od 40 ari, koja je vlasništvo Grada. Parcela se nalazi u okviru kompleksa nekadašnje vojne kasarne „Četvrti puk“ u Karađorđevoj ulici, u naselju Krčagovo. Užička filijala Poreske uprave je procenila da je njena tržišna vrednost 14.959.628,31 dinar, a kao početna cena u oglasu o prodaji taj iznos je zaokružen na 15 miliona dinara.

Međutim, oglas je samo „formalni paravan“ kojim se simulira zakonska procedura. Oglašavanjem prodaje tog zemljišta, užička vlast je raspisala i javni konkurs za dodelu sredstava crkvama i tradicionalnim verskim zajednicama. Iz sadržaja konkursa u kome su, između ostalog, kao ključni kriterijumi navedeni „broj vernika i usmerenost ka što većem broju korisnika“, jasno je da uslove može da ispuni jedino SPC. Osim toga, nije slučajnost što je u konkursu navedeno da je za raspodelu predviđeno 15 miliona dinara, jer je to skoro identičan iznos početnoj vrednosti parcele koja je oglašena za „prodaju“.

Na taj način će Grad Užice formalno prodati to zemljište, a potom će novac iz gradskog budžeta dodeliti SPC kako bi Crkva mogla da ga kupi, što praktično znači da Grad prodaje, a potom kupuje sopstvenu i istu parcelu da bi je dodelio SPC.

Zanimljivo je i to da gradski pravobranilac, bar za sada, nije reagovao kako bi zaštitio javnu imovinu.

Tihomir Petković (SNS), gradonačelnik Užica, u razgovoru za Danas je rekao da „veruje u to da će SPC biti dodeljeno navedeno zemljište i novac iz gradskog budžeta za kupovinu te parcele“.

– Verujem da će SPC biti u prednosti, jer je jedan od ključnih kriterijuma broj vernika, što je, čini mi se, veoma prirodno. Svuda u svetu je to tako i ne znam zašto mi Srbi jedini želimo da budemo drugačiji. To naravno ne znači da ukoliko se druga verska organizacija javi za pomoć da joj nećemo izaći u susret, ali sasvim je prirodno da će, u gradu u kome je 99 odsto pravoslavnih vernika, imati prednost SPC – kazao je Petković.

Na pitanje zbog čega je onda raspisan javni oglas za prodaju sporne parcele, on je objasnio da je to „tehnički bilo jedino moguće rešenje, pošto po zakonu nije dozvoljeno poklanjanje javne imovine“.

– U Užicu nije izgrađena pravoslavna crkva već 173 godine i veliki deo građana zahteva od gradske uprave da izađe u susret SPC. Zar nije prirodno da to učinimo? To je novac svih nas građana Užica, a ne nas pojedinaca koji smo trenutno na funkcijama. Građani daju zemljište svojoj SPC na način na koji je to bilo tehnički moguće i siguran sam u to da će kasnije dati i novčane priloge da se ta crkva izgradi – rekao je Petković, a na ponovljeno pitanje zbog čega je raspisivan konkurs, ako se parcela poklanja crkvi, bio je precizniji:

– Formalno-pravno nećemo pokloniti to zemljište, jer to zakonom nije moguće, ali ćemo na zahtev vernika ove godine iz budžeta izdvojiti kao pomoć verskim organizacijama iznos (15 miliona dinara, prim.aut.) koji je sličan ceni te parcele. Mi ne poklanjamo to zemljište, već SPC dajemo novac da ga kupi – objasnio je Petković, a potom dodao da će se to dogoditi „ako SPC prođe na konkursu za dodelu sredstava iz užičkog budžeta“ i poručio da bi „SPC trebalo da prođe na tom konkursu“.

Na pitanje da li je reagovao na skupštinsku odluku i faktičko poklanjanje navedene parcele, kako bi zaštitio javnu imovinu, u dopisu dostavljenom Danasu, gradski pravoblanilac Dragan Josipović je naveo da tom organu „nisu dostavljene odluke o poklonu tog zemljišta SPC“, te da se taj organ „ne može sada izjasniti da li će preduzimati određene radnje shodno svojim ovlašćenjima propisanim zakonom“.

Josipović je naveo i da je Gradsko pravobranilaštvo, 26. januara ove godine, zatražilo od načelnika Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti, da dostavi svu potrebnu dokumentaciju, kako bi pravobranilac moga da se izjasni i dostavi traženu informaciju.

– Po dobijanju tražene dokumentacije dostavićemo vam odgovor, odnosno traženu informaciju – zaključuje pravobranilac u odgovoru na pitanja koja je naša redakcija zatražila, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Tri lokacije za pravoslavne hramove

Parcela u Krčagovu je treća lokacija u Užicu koja je 2009, u vreme kada je lokalnu vlast činila DS sa svojim koalicionim partnerima, predviđena za izgradnju pravoslavnih hramova. Pre tri godine, u prisustvu tadašnjeg gradonačelnika Saše Miloševića (SNS) i ministra pravde iz tog perioda Nikole Selakovića, episkop šumadijski i tada administrator žički Jovan, osveštao je sve tri lokacije na kojima će se graditi pravoslavni hramovi – na Karauli iznad Starog grada, na Međaju u centru Užica i u naselju Krčagovo. Takvoj nameri gradske vlasti, jedino su se suprotstavili predstavnici LDP, zahtevajući da se zaštiti javna imovina grada.