Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Na svečanosti upriličenoj u Palati Srbija između ostalih prisustvovali su američki ambasador Kajl Skot, predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, lider SDS Boris Tadić, prvi čovek Nove stranke Zoran Živković, predsednik LDP Čedomir Jovanović, kao i lider Dveri Boško Obradović.

Iako pozvani, niko od predstavnika Vlade Srbije nije došao na obeležavanje desetogodišnjice u bivšu Palatu Federacije, niti su to učinili funkcioneri Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

– Dozvolite mi da vam predstavim pravog zaštitnika građana, jer ovaj posao nikada nisam radio sam – rekao je Janković i pozvao tridesetak njegovih saradnika da mu se pridruže na pozornici, što su okupljeni pozdravili aplauzom.

– Kada smo pre deset godina dobili zaštitnika građana – to je bila predstava, i niko zaista nije verovao niti znao šta je ombudsman. Od tada smo prošli put posut trnjem da bi Srbija dobila pravu instituciju. Ja sam svoju misiju ovde završio – kazao je Janković.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić osvrnuo se na, kako je rekao, zanimljiv tvit koji je pročitao na putu do Palate Srbija, koji kaže da se deset godina postojanja ombudsmana ne tiče samo Saše Jankovića, već svih građana Srbije.

– Mislim da je to apsolutno tačno. Za ovih deset godina, Janković je zaista uspeo da napravi instituciju za dobro građana. Nije tajna da on neće više vršiti tu funkciju, ali i kada ode nama će ostati institucija Zaštitnika građana, i svako ko pokuša da njeno postojanje dovede u pitanje moraće dobro da se potrudi – smatra Šabić.

Nakon poverenika, zvanicama se obratila Lora Vidović, Pučka bravobraniteljka Republike Hrvatske. Ona je čestitala Jankoviću deset godina nezavisnog i nepristrasnog obavljanja, kako je rekla, veoma teškog posla.

– Mnogi novi izazovi čekaju i instituciju i Jankovića, ali ja verujem da će on, koji god posao u budućnosti radio, nastaviti da brine za građane i za one kojima je potrebna pomoć pa i odbrana od države – istakla je Vidović.

Miloš Janković, zamenik Zaštitnika građana, podsetio je da je pre deset godina najčešće postavljano pitanje bilo šta znači reč „ombudsman“ i koje su njegove nadležnosti.

– Danas svaki čovek u Srbiji zna šta je Zaštitnik građana. Osamdeset procenata usvojenih preporuka ombudsmana koje je uputio državnim institucijama pokazuje da nije pobedio argument sile – već sila argumenata – zaključio je Janković.

Zamenik ombudsmana završio je svoj govor stihovima iz pesme „Zemlja“ grupe EKV – „ovo je zemlja za nas, ovo je zemlja za sve naše ljude; ovo je kuća za nas, ovo je kuća za svu našu decu“.

Nakon toga, gosti su imali prilike da pogledaju kratki film u kome je sažeto prvih deset godina postojanja institucije Zaštitnika građana u Srbiji.