.

Mlađi navijači Partizana uglavnom ne znaju šta znači zvanični grb FK Partizan, koja je njegova simbolika, šta predstavlja. Grb Partizana, osim zvezde petokrake kao simbola komunizma ima i šest buktinja koje predstavljaju šest nekadašnjih socijalističkih republika koje su činile SFRJ. Grb F.K. Partizan nije usamljen primer, i danas postoje desetine klubova koji na svojim grbovima imaju političke simbole, tako da je ovo pitanje daleko važnije od promene grba jednog kluba, to je pitanje vraćanja sporta u normalne tokove, van ideologije i politike, makar na nivou zvaničnih simbola i heraldike. Međutim, postoje mišljenja da tradiciju ne treba menjati i da ovi simboli treba da ostanu. Zato Vas pozivamo da počevši od petka 27. marta, pa zaključno sa 7. aprilom 2009. godine, svojim glasovima date svoje mišljenje o ovoj temi i ostavite neki svoj komentar. Odabrani komentari biće objavljeni u dodatku Crno-beli svet u dnevnom listu Danas u izdanju od 8. aprila 2009. godine.

On još uvek opstaje na dresovima fudbalera, memorandumima i dokumentima kluba, ali ga već duže vreme nema na zastavama pristalica crno-belih. Ne čudi zato što još u vremenu komunizma, mnogi zagriženi grobari nisu mogli da podnesu crvenu zvezdu na grbu Partizana, pa je na ulaznicama za utakmice na stadionu JNA, ali i u zvaničnoj upotrebi na međunarodnim turnirima, počeo da se koristi crno-beli štit, jedini fudbalski grb u SFRJ bez ikakvih političkih i ideoloških simbola. Varijaciju tog grba odabrala je i najtrofejnija sekcija sportskog društva Partizan, vaterpolo klub. Navijači su ga takođe prihvatili, pa na njihovim zastavama dominira grb, koji je lak za primenu, ideološki neobojen u svojoj simbolici, elegantan i jednostavan, dok zvaničnog grba na navijačkim zastavama praktično i nema. Ipak, postoji mišljenje da je postojeći grb simbol kluba koji je nadživeo državu u kojoj je nastao i da zato treba da ostane.

Neki veliki evropski klubovi, poput Intera, Juventusa, Lacija, Čelsija, promenili su svoj zvanični grb. Neki da bi povećali prodaju navijačkih rekvizita i dresova i tako uvećali prihode, neki zato što je došlo do promene istorijskih okolnosti, dok u zvaničnom šopu FK Partizan, danas nije moguće naći bilo šta, a da u ovoj ili onoj meri nema grb s buktinjama, koji su navijači odbacili. Da li je u pitanju ideološka nostalgija, nerazumevanje vremena u kojem živimo ili nemogućnost da se ova tema izbori za prioritet, na kraju nije ni važno. Bitno je da Partizan kao moderan klub postoji zbog navijača, zbog lepote fudbala kao sporta, a ne da bi bio čuvar istorijske baštine propalih država i političkih ideologija. Upravo zato, želimo da sledeće pitanje u specijalnoj anketi web izdanja Danasa bude vezano za ukidanje ideoloških i političkih simbola tamo gde im nije mesto, na dresovima sportista. Grb F.K. Partizan nije usamljen primer, i danas postoje desetine klubova koji na svojim grbovima imaju političke simbole, tako da je ovo pitanje daleko važnije od promene grba jednog kluba, to je pitanje vraćanja sporta u normalne tokove, van ideologije i politike, makar na nivou zvaničnih simbola i heraldike. Ipak, postoje i mišljenja koja uprkos svemu, ove simbole smatraju nezamenjivim delom identiteta kluba. Nas zanima Vaše mišljenje.

Zato Vas pozivamo da počevši od petka 27. marta, pa zaključno sa 7. aprilom 2009. godine, svojim glasovima date svoje mišljenje o ovoj temi i ostavite neki svoj komentar. Odabrani komentari biće objavljeni u dodatku Crno-beli svet u dnevnom listu Danas u izdanju od 8. aprila 2009. godine.

Komentare posetilaca zvaničnog sajta FK Partizan na temu promene grba, možete da pogledate ovde

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.