Da li je policija kasnila za Monikinim otmičarem? 1Foto: BETAPHOTO/ BILJANA LJUBISAVLJEVIC

Ovu ideju najagilnije zastupa Fondacija Tijana Jurić.

U delu javnosti se, takođe, sve češće postavlja pitanje da li je devojčica otkrivena (tek) nakon deset dana zbog toga što je policija kasnila sa adekvatnom reakcijom u prva 24 časa, koja se u ovakvim slučajevima smatraju ključnim.

Živu i iscrpljenu devojčicu je, inače, pronašao građanin Emil Živić, u svojoj vikendici u niškom selu Pasjača, u koju je, kako je kazao medijima, „slučajno svratio, zajedno sa sinom“, te o tome odmah obavestio policiju.

Osumnjičeni je tom prilikom iskočio kroz prozor i pobegao.

„Slučajnom“ pronalaženju otete devojčice prethodila je jedna od najopsežnijih policijskih potraga u Srbiji – u rejonu Niša, Knjaževca i Zaječara. U potragu su bili uključeni i vojska, žandarmerija, BIA, lovci, radio-amateri, helikopteri, dronovi, kao i brojni građani.

Igor Jurić, čija je ćerka Tijana pre pet godina oteta i ubijena, a čija je fondacija ove godine uspela da izdejstvuje zakonsko uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela, među kojima je i silovanje i obljuba nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, rekao je da mu je žao što država stalno uči tek na svojim greškama, „a to pokazuje i otmica Monike Karimanović“.

– I ovaj slučaj je pokazao da je moralo mnogo brže da se reaguje kada dete nestane, odnosno da se uspostavi sistem brzog reagovanja. Mislim da je kasno objavljena vest o njenom nestanku, a posebno je kasno objavljena fotografija osumnjičenog otmičara Jovanovića. Da je njegova fotografija ranije objavljena, on je već mogao da bude uhapšen, rekao je Jurić i dodao da je društvo u slučaju otmice devojčice Monike „napravilo ogromne propuste“.

Prema njegovim rečima, propust je, najpre, što su roditelji saznali da im je dete nestalo tek kada se nije vratilo iz škole, pošto ih škola nije obavestila da uopšte nije bilo na časovima.

Potom, nisu preduzete bilo kakve mere povodom činjenice da je osuđivani Jovanović, koga deo medija zove Malčanskim berberinom, jer je iz niškog sela Malča a svojim žrtvama pre silovanja seče kosu, od marta ove godine na slobodi, nakon što je izdržao jednu od zatvorskih kazni.

Monikini roditelji su prijavili njen nestanak policiji 20. decembra po podne, a MUP Srbije je njenu fotografiju i elementarne podatke o izgledu i odeći – bez navođenja imena, objavio sutradan, 21. decembra, oko podne, uz poziv građanima koji imaju informacije o njoj da im se jave. MUP Srbije je objavio fotografiju osumnjičenog otmičara Jovanovića, bez navođenja njegovog imena, tek 25. decembra, kada je i direktor policije Vladimir Rebić novinarima saopštio njegovo, kao i ime otete devojčice.

Bivši direktor Policijske uprave Niš Goran Barun ocenjuje za naš list da ovakvi podaci ne znače da je policija kasnila u svojim postupanjima. On ocenjuje da kašnjenja nije bilo ni u obaveštavanju javnosti o nestanku devojčice i objavljivanju njene, kao i fotografije osumnjičenog otmičara.

– Neki ljudi veruju da je moguće delovati čim se telefonom javi za nečiji nestanak, ali to nije tako. Postoje procedure i pravila koja se moraju poštovati, a koja zahtevaju određeno vreme. Prvo obaveštenje o nestanku lica dobija dežurni službenik policijske uprave, a onda se, posebno u slučaju nestanka maloletnog lica, angažuje interventna patrola koja uspostavlja kontakt sa licem koje ih je obavestilo o nestanku. Ukoliko je lice prijavilo nestanak direktno u Policijskoj upravi, poziva se policijski službenik zadužen za maloletničku delinkvenciju i obaveštava službenik zadužen za potragu nestalih. Posle prikupljanja svih obaveštenja, obaveštavaju se nadležni starešina i nadležna linija u MUP-u, sastavlja se plan aktivnosti i angažuju policijski službenici za njegovu realizaciju…, precizira Barun.

„Brza potraga“, inače, podrazumeva sistem upozorenja koji se aktivira odmah nakon prijave nestanka deteta, kada reaguje policija, a istovremeno se o nestanku, izgledu i podacima o detetu, te adresama na koje građani mogu javljati svoja saznanja, obaveštava celokupna javnost preko medija, društvenih mreža, SMS telefonskih poruka, bilborda, plakata i slično. Ovakav mehanizam se aktivira u najtežim situacijama, kada se veruje da je život nestalog deteta u neposrednoj opasnosti i da javnost može da pomogne u potrazi.

Prema izmenama Zakona o policiji iz 2015, usvojenim godinu dana nakon smrti Tijane Jurić, policija je dužna da počne potragu odmah po prijavi nestanka. Do te zakonske izmene na početak potrage čekalo se između 24 i 48 časova. Slučajevi nestanka se mogu prijaviti policiji na broj 192, kao i na jedinstveni evropski broj u Srbiji za nestalu decu 116000.

Rebić: Potragu otežalo kasno prijavljivanje nestanka

U Kliničkom centru Niš, gde je Monika Karimanović smeštena, saopšteno je juče da je ona u stabilnom stanju, svesna i komunikativna, a da je noć provela sa majkom, kao i da na njenom oporavku intenzivno rade psiholozi i lekari. Direktor policije Vladimir Rebić je izjavio da je „ubeđen“ da će Ninoslav Jovanović „ubrzo biti pronađen“, navodeći da je teren za koji se veruje da se na njemu krije „okružen“. On je za RTS kazao da se broj policajaca koji su tragali za devojčicom neće smanjivati, a potraga će trajati istim intenzitetom. Prema policijskim saznanjima, pretpostavlja se da osumnjičeni ima pištolj. Rebić je ponovio da se Jovanović „dugo pripremao“ za otmicu, tako da je pravio skrovišta koja je snabdeo vodom i hranom, a da je potragu „naročito otežavalo“ što su mnoga sela na području potrage nenaseljena, kao i što je „otmica prijavljena posle više sati“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.